UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кулеба попросив у ВООЗ допомоги з доступом до вакцин

Україна зацікавлена в тому, щоби повноцінно задіяти потенціал ВООЗ у боротьбі з пандемією COVID-19.

Україна розраховує на допомогу Всесвітньої організації охорони здоров'я в боротьбі проти пандемії COVID-19 і забезпеченні доступу до ефективних, якісних та безпечних вакцин від коронавіруса. Ці теми міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підняв в ході зустрічі з главою Європейського бюро ВООЗ Хансом Клюге у вівторок, 15 грудня в Києві, повідомляє пресслужба МЗС.

За словами Кулеби, оновлена дворічна програма про співпрацю між Україною і Європейським бюро ВООЗ «відкриває нові можливості залучення міжнародної підтримки для подолання епідемії коронавіруса в нашій державі».

«Ми прагнемо максимально задіяти потенціал ВООЗ для профілактики, лікування та якнайшвидшої вакцинації населення від COVID-19», - підкреслив міністр.

Доктор Клюге запевнив, що зусилля ВООЗ спрямовані на ефективну протидію пандемії, подоланні її соціально-економічних наслідків і зміцнення української системи охорони здоров'я.

Читайте також: Недовіра людей до вакцин від COVID-19 буде зростати — The Washington Post

У проєкті державного бюджету на 2021 рік на вакцинацію від коронавірусу передбачили 2,6 млрд гривень. МОЗ у бюджетному запиті просив на це 15,6 млрд.

Ще 8 мільйонів доз вакцини наша країна має отримати в рамках європейської ініціативи COVAХ.

Першу партію препарату Україна має отримати наприкінці першого - початку другого кварталу наступного року, стверджує міністр. У Всесвітній організації охорони здоров'я в оцінках стриманіші - не раніше другого кварталу.

Голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту при РНБО Сергій Комісаренко вважає, що до кінця наступного року всі охочі українці будуть щеплені від коронавірусу.

Згідно з опитуванням соціологічної групи «Рейтинг», добровільно зробити щеплення від ковіду готові 55% українців, але за умови, що вакцина буде безкоштовною.  Заплатити за вакцину готові 35% українців.