UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кулеба анонсував нову зустріч формату Рамштайн: про що йдуть переговори

Першими у списку системи ППО.

Україна веде переговори про нові поставки зброї, насамперед про постачання систем протиповітряної оборони NASAMS, Iris-T, Crotale, оскільки це першочергова потреба України, заявив під час брифінгу 3 січня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Перша група потреб стосується всіх без винятку засобів ППО та ПРО, зокрема й боєприпасів до них. Україні потрібно якомога більше високотехнологічних систем ППО, і тому ми ведемо переговори не лише про нові батареї Patriot, а й про постачання нових систем NASAMS, Iris-T, Crotale», - сказав Кулеба та подякував США, Німеччині, Норвегії, Франції за вже ухвалені рішення.

Також Кулеба додав, що Україна зацікавлена у додатковому отриманні зенітних установок, таких як Gepard та Vulcan, та переносних ЗРК типу Stinger.

«Всі ці засоби необхідні, щоб українське небо якнайшвидше стало неприступною стіною для країни-терориста і ми могли захищати наші мирні міста та критичну інфраструктуру та громадян», - підкреслив він.

Ще однією важливою потребою залишаються артилерійські снаряди всіх калібрів, тому глава МЗС закликав партнерів максимально прискорити відповідні додаткові постачання.

При цьому Кулеба повідомив, що незабаром відбудеться наступна зустріч Контактної групи з оборони України у форматі Ramstein.

«Незабаром відбудеться наступне засідання у форматі Ramstein, воно буде дуже важливим для оголошення нових рішень», - заявив він.

Читайте також: ЗСУ: Росіяни можуть готувати ракетну атаку на Різдво

Зазначимо, що російські окупанти три дні поспіль атакували Україну на фоні святкування Нового року.

Зокрема 31 грудня було здійснено ракетну атаку на Київ, внаслідок якої загинули дві людини та ще близько 20 постраждали. Також пошкоджень зазнали приватні домівки та цивільні будівлі в Києві та області. Під удар також потрапили Дніпропетровщина, Хмельниччина та Херсонщина.

Відразу після початку 2023 року росіяни атакували Київ та Київську область, а також південь України дронами-камікадзе. Впродовж тієї ночі сили протиповітряної оборони збили 45 дронів Shahed-131/136.

Також Київ зазнав атаки дронів Shahed-131/136 у ніч з 1 на 2 січня. Сили ППО збили майже всі баражуючі боєприпаси, але інфраструктурні об'єкти в столиці та області таки зазнали пошкоджень.