UA / RU
Підтримати ZN.ua

Куди їдуть українці з дітьми на весняні канікули: прикордонники розповіли про поточну ситуацію

Пасажиропотік на кордоні зріс на 7,9% перед шкільними канікулами.

Кількість перетинів кордону України на виїзд за тиждень, з 16 по 22 березня, зросла до 230 тис. із 209 тис. тижнем раніше, тоді як на в'їзд – до 219 тис. із 207 тис. Про це свідчать дані Держприкордонслужби у Facebook.

Читайте також: Якщо Путін захопить Україну, він не зупиниться на кордонах Євросоюзу – Боррель

Таким чином, як і рік тому перед весняними шкільними канікулами, пасажиропотік збільшився на 7,9%, кількість перетинів на виїзд сезонно перевищила кількість перетинів на в'їзд на 11 тис. осіб.

Кількість оформлених транспортних засобів зростала четвертий тиждень поспіль: до 122 тис. зі 116 тис. тижнем раніше, тоді як із гуманітарними вантажами трохи скоротилося – до 743 з 769.

Читайте також: Призов жінок до армії: Данія робить його обов'язковим

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач у середині березня хоч і висловив сподівання, що ситуація на польсько-українському кордоні може покращитись після міжурядових переговорів 28 березня, проте знову порадив перевізникам шукати та використовувати альтернативні маршрути, і перевізники зважають на цю пораду, хоча й  скаржаться на подорожчання перевезень.

Прикордонна служба Польщі також зафіксувала зростання перетинів кордону цього тижня: потік на виїзд з України за період з 15 по 21 березня збільшився до 138,6 тис. з 127,8 тис. тижнем раніше, тоді як потік на в'їзд – до 134 тис. із 123,2 тис.

Читайте також: Допомога біженцям в Чехії: що зміниться цього року

Як повідомлялося, з 10 травня 2022 року відтік біженців з України, що почався з початком війни, змінився припливом, який тривав до 23 вересня 2022 року і склав 409 тис. осіб.

Однак з кінця вересня, можливо, під впливом новин про мобілізацію в Росії та "псевдореферендуми" на окупованих територіях, а потім масованих обстрілів енергетичної інфраструктури, фіксувалося перевищення числа тих, хто виїжджає. Воно тимчасово припинилося у другій половині грудня – на початку січня на період свят, проте потім знову відновилося і сумарно з кінця вересня 2022 року до першої річниці повномасштабної війни досягло 223 тис. осіб.

Читайте також: Тінізація економіки через мобілізацію: боротьба за чоловіків між державою та бізнесом посилюється

За другий рік повномасштабної війни кількість перетинів кордону на виїзд з України, за даними Держприкордонслужби, перевищила кількість перетинів на в'їзд на 25 тис., а після цього – ще на 28 тис.

Як зазначив на початку березня минулого року заступник міністра економіки Сергій Соболєв, повернення кожних 100 тис. українців додому дає приріст ВВП 0,5%. Мінекономіки в макропрогнозі на цей рік заклало повернення в Україну 1,5 млн осіб, тоді як у Нацбанку, навпаки, очікують відтоку з України 0,1 млн після 0,2 млн 2023 року.

Читайте також: Інфляційний тренд в березні та прогноз щодо рівня зростання ВВП – заступник голови НБУ

Згідно з оновленими даними УВКБ ООН, кількість українських біженців у Європі на 14 березня цього року оцінювалася в 5,983 млн, що на 21 тис. менше, ніж місяцем раніше, а загалом у світі – у 6,486 млн, що на 6 тис. більше за показник місячної давності.

У самій Україні, за даними ООН на 31 грудня минулого року, було 3,689 млн внутрішньо переміщених осіб, що на 15 тис. більше, ніж на початок листопада.

Раніше ми писали про те, що в Німеччині зараз зареєстровано близько 1,65 млн українців. Станом на 12 березня це приблизно на 250 тис. осіб більше, ніж торік. Політики Німеччини попереджають про навантаження, закликаючи до рівномірного розподілу біженців в інших країнах Європи.