UA / RU
Підтримати ZN.ua

КСУ не ухвалив рішення щодо мовного закону

Коли відбудеться наступне засідання поки невідомо.

Конституційний суд України не прийняв рішення за поданням щодо конституційності закону про державну мову. Про це у пресслужбі КСУ повідомили агентству "Інтерфакс-Україна".

"Засідання за поданням про мову відбулося, рішення не винесено", - повідомили в Конституційному суду.

У пресслужбі також додали, що дата наступного засідання за цим поданням поки невідома.

Відзначимо, що сьогодні під КСУ проходила акція протесту на захист мовного закону. Акції організували рухи "Українська дія" і "Координаційна рада із захисту української мови та культури".

Читайте також: Мовний омбудсмен хоче звільняти чиновників, які не знають української

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила у другому читанні і в цілому закон про забезпечення функціонування української мови як державної, згідно з яким українська мова затверджена як головна у функціонуванні в держустановах і суспільстві. За закон проголосували 278 депутатів. Категорично проти прийняття закону виступили фракції "Опозиційний блок" і "Відродження", які після голосування заблокували підписання законопроекту. 

14 травня Рада відхилила відповідну постанову і після підписання закону спікером, його підписав п'ятий президент Петро Порошенко

7 липня Велика палата Конституційного суду України на пленарному засіданні у формі усного виробництва почала розглядати конституційність мовного закону.

Під час засідання представник президента в КСУ Федір Веніславський заявив про те, що депутатське подання щодо нібито неконституційності закону штучно прив'язане до мовного питання.

При цьому, за словами представниці Верховної Ради в КСУ Ольги Совгір, коли суд виноситиме рішення щодо конституційності закону, то повинен врахувати висновки Венеціанської комісії щодо відповідного документа.