UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кремль прорахувався: жителі прифронтових міст не бажають перемовин – соцопитування

У Миколаєві та Запоріжжі, які перебувають під постійними обстрілами, дуже мало прихильників компромісів.

Москва прорахувалась у своїх планах примусити Україну до переговорів шляхом постійних обстрілів та знищення критичної інфраструктури. Навіть у прифронтових містах, які зазнають «ракетного терору» збоку РФ дуже мало прихильників компромісів. Про це йдеться у статі Андрія СУХАРИНА та Петра БУРКОВСЬКОГО для ZN.UA «Щодо примусу до миру. Про що думають українці при свічках. Слідами соцопитування «Демініціатив».

Після початку російського повномасштабного вторгнення Фонд «Демократичні ініціативи» провів кілька опитувань громадської думки. Серед них було опитування на початку серпня у Запоріжжі, на той момент місто потерпало від спорадичних ракетних обстрілів. А також наприкінці серпня — на початку вересня у прифронтовому Миколаєві, який російська армія обстрілювала щодня.

«Ми не очікували, що найбільшу впевненість у здатності України перемогти, вищу підтримку боротьби до цілковитої перемогу та готовність до максимального цивільного опору буде зафіксовано саме у найбільш небезпечному на той момент Миколаєві. Можемо обережно припустити, що після того, як восени російські загарбники посилили обстріли Запоріжжя, жителі міста за рішучістю не поступатимуться містянам Миколаєва», - йдеться у статті.

Читайте також: Росія змінила ключове завдання в війні проти України — британська розвідка

Одна з цілей російських атак по цивільній інфраструктурі — змусити українську владу до перемовин. Відсутність тепла, електроенергії та інших благ цивілізації, на думку росіян, створює нестерпні умови для цивільного населення та підриває здатність і волю українців до опору. А це, зрештою, примусить владу піти на переговори на умовах загарбників.

Використання стратегії терору — чи не єдине, що може протиставити Росія, коли не в змозі досягнути своїх цілей воєнним шляхом. Однак Кремль серйозно прорахувався.

За словами авторів, у прифронтових містах, які зазнавали значної кількості обстрілів, прагнення до компромісів і бажання перемовин є вкрай низькими. Особливо мало хочуть досягнути компромісів жителі Миколаєва, який зазнавав атак чи не найбільше.

Читайте також: У МЗС України порівняли росіян з терористами ІДІЛ після зізнання, що РФ атакує енергетику заради переговорів

Нагадаємо, за словами представників Білого дому, США не підштовхують Зеленського до переговорів з Росією.