UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коронавірус в одеському дитячому таборі «Молода гвардія»: в 30 дітей підтвердили штам «Дельта»

Його виявили також у трьох вожатих.

В одеському дитячому таборі «Молода гвардія», де виявили спалах коронавірусної  хвороби, у 30 дітей та трьох вожатих київська лабораторія підтвердила інфікування штамом коронавірусу  «Дельта», інформує головний санітарний лікар Одеської області Віталій Гончаров «Суспільному».

Гончаров зазначив, що станом на 24 серпня у дитячому таборі COVID-19 підтвердили у 81 людини, зокрема у 70 дітей та 11 вожатих. На ізоляції у медико-санітарній частині дитячого центру залишаються 28 хворих, на самоізоляції – 400 дітей. Крім того, 13 дітей перебувають на ізоляції у дружині "Зоряна".

П’ятьох дітей лікують в одеській дитячій лікарні № 3. Санітарний лікар підкреслив, що вони перебувають у стані середньої тяжкості.

Він також додав,  що 18 серпня 33 проби відправили до київської лабораторії, аби остаточно підтвердити штам "Дельта". Згідно з результатами, які отримали співробітники Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я, у всіх пацієнтів підтвердили штам "Дельта".

"Київська лабораторія Центру громадського здоров'я підтвердила штам "Дельта" у 30 дітей та 3 дорослих. І далі відправила аналізи на секвенування, це ще одне дослідження", – наголосив Гончаров.

Раніше повідомлялося, що в оздоровчому центрі «Молода гвардія» COVID-19 виявили в 67 осіб. У декількох госпіталізованих дітей з табору, спостерігаються  ускладнення у вигляді бронхіту.

Читайте також: Восени очікується нова хвиля захворюваності коронавірусом штаму «Дельта» в Україні — Ляшко

Нагадаємо,  керівник дослідницької групи з вакцин на кафедрі педіатрії в Оксфордському університеті Ендрю Поллард зазначив, що на сьогоднішній день досягнути колективного імунітету до COVID-19 неможливо через штам "Дельта", оскільки він заражає вакцинованих людей. Наявні вакцини не захищають людину повністю від зараження вірусом, але забезпечують певний ступінь захисту.

Катарські вчені переконують, що Moderna ефективніша у випадку зі штамом "Дельта", ніж Pfizer. Проте смертельних випадків через цей штам не виявлено після щеплення обома вакцинами.

Національна служба охорони здоров'я (NHS) Англії повідомила, що вакцини проти коронавірусу від Pfizer-BioNTech таAstraZeneсa в більш ніж 90% випадках здатні запобігти зараженню новим штамом вірусу Delta. 

Детальніше про те, чи готова Україна до нової хвилі коронавірусу; чому охоплення вакцинацією літніх людей і лікарів досі залишається досить низьким; чи потрібно вакцинуватися українцям, які вже перехворіли й мають антитіла; про правила комбінації вакцин від різних виробників і тому, чи безпечно робити щеплення від коронавірусу дітям і вагітним, а також про те, що загрожує країні через зниження активності вакцинації від інших захворювань, читайте в інтерв'ю Алли Котляр з Федором Лапієм