UA / RU
Підтримати ZN.ua

Корисно і смачно: що дати дитині з собою в школу

Рекомендації дала експертка.

Попри війну, яку розпочала РФ, у вересні в Україні розпочнеться новий навчальний рік. Через безпекову ситуацію у деяких регіонах, не всі школи зможуть проводити навчання очно. Але батьки вже розпочали збори дітей до школи. Лікар-педіатр багатопрофільного медичного центру «Лелека» Яна Андреєва розповіла, який сніданок можна приготувати для школярів та що дати з собою у школу. Про це пише NV.

Що краще приготувати школярам на сніданок

Андрєєва зазначила, що важливо починати день зі збалансованого сніданку. Це можуть бути омлет, варені яйця, овочі, вівсянка з фруктами, м’ясо, печінка тріски тощо.

Читайте також: Вакцинація дітей: які щеплення треба мати перед дитсадком та школою

На сніданок краще не їсти бутерброди та вироби з борошна, адже часте вживання цих страв призводить до порушення роботи кишківника, болів у шлунку та інших проблем з ШКТ.

Лікарка додала, що слід шукати корисну альтернативу. Так, на сніданок можна млинці приготувати на кокосовому чи банановому борошні, булочки — на лляному борошні, а бутерброди робити на цілозерновому хлібі з м’ясом замість ковбаси.

Які продукти можна дати з собою школяру

Експертка підкреслила, що у дитячому раціоні мають бути різноманітні продукти з усім набором вітамінів та мікроелементів. Тому меню має охоплювати м’ясо, рибу, обов’язково — овочі, каші, продукти, багаті на кальцій.

Можна створити різні комбінації продуктів, «різноколірну» тарілку, тоді у дитини не виникатиме проблем зі здоров’ям.

Також у сучасних реаліях важливо не забувати про перекуси під час повітряних тривог. На такі випадки завчасно покладіть у рюкзак корисні снеки — горішки, сухофрукти, печиво та воду.

Лікарка пояснила, що важливо привчати школяра до здорової та корисної їжі. Якщо обираєте смаколики, краще віддати перевагу натуральним продуктам, наприклад, замініть шоколадні цукерки на фрукти. Не забувайте, що фрукти також містять у собі фруктозу, тому за їхнім вживанням також має бути контроль. Якщо без солодкого не обійтись — шукайте альтернативні рецепти. Наприклад, можна приготувати солодощі на кокосовій пасті або на основі сухофруктів.

Раніше ми писали, які напої можна дати з собою до школи дитині.