UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конгрес США може визнати Голодомор геноцидом українського народу - Порошенко

Американські конгресмени планують прискорити розгляд відповідної резолюції.

Президент України Петро Порошенко повідомив про те, що Конгрес США може прийняти резолюцію про визнання Голодомору в Україні 1932-1933 років геноцидом.

"Щойно завершилася зустріч зі спікером Конгресу Полом Райаном, з лідером демократів у Конгресі пані Пелосі, з конгресменами, де ми отримали чергове підтвердження двосторонньої підтримки Конгресом, Сенатом, України. Перш за все, результатом зустрічі є те, що я підняв питання щодо розгляду в Конгресі резолюції та визнання Голодомору геноцидом українського народу", - підкреслив Порошенко на брифінгу в середу, 21 червня.

За словами гаранта, його візит у США розпочався з відвідин пам'ятника жертвам Голодомору у Вашингтоні.

"Ми отримали повну підтримку конгресменів, які погодилися прискорити розгляд цієї резолюції", - наголосив Петро Порошенко.

Нагадаємо, в грудні минулого року Верховна Рада звернулася до демократичних держав світу із закликом визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу.

Крім України, Голодомор визнали геноцидом 15 держав, серед яких Канада, Польща, Португалія, Грузія, Литва, Латвія і Естонія. Ще дев'ять країн приймали резолюції про засудження Голодомору як злочину радянського тоталітарного режиму проти українського народу. Конгрес США голосував за відповідні резолюції в 2003, 2006 і 2008 роках.

Детальніше про Голодомор читайте у статті Сергія Махуна "Голодомор 1932-1933: Як "горіло життя" українських селян" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".