UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конфлікт Росії проти України абсурдний - Le Monde

Щоб ефективно вирішити проблему, ймовірно, потрібно зробити її більш глобальною.

З першого січня угода про асоціацію між Україною і Євросоюзом, через який у Європу прийшла війна, вступив у силу в повному обсязі. Так пише сьогодні Le Monde в редакційній статті.

Угода не передбачає ані приєднання України до НАТО, яке традиційно блокують Франція і Німеччина, ані перспективи вступу в ЄС. Все, що Європа пообіцяла пострадянській країні - це тісніша економічна співпраця. Однак такий маленький крок в бік Європи з боку українців викликав агресію Кремля.

Французьке видання пояснює, що це сталося тому, що Київ зірвав амбіції Володимира Путина з відновлення геополітичної зони, яка б підкорялася Москві або прийнамні перебувала під її впливом. Цей проект називався Євразійським союзом, і для життєздатності Україна була йому необхідна. Однак українці не захотіли брати в ньому участь.

"Все сталося так, ніби Путин не зумів поховати стару радянську доктрину обмеженого суверенінету, яку Кремль нав'язував сателітам Росії в часи СРСР", - йдеться в статті.

Реакція Москви на рішення Києва зблизитися з Брюсселем виявилася неприпустимою. Спочатку почалася економічна війна Росії проти України. Потім Путін змусив тодішнього українськго президента Віктора Януковича відмовитися від підписання угоди про асоціацію з ЄС, що призвело до протестів на Майдані. А потім Росія наважилася на анексію Криму і військове вторгнення на Сході України.

"Чого хочуть українці? Перед усім, вирватися з успадкованої від СРСР моделі, в якій корумпований державний капіталізм крокує пліч-о-пліч з політичним авторитаризмом. Вони хочуть поступово перейти до європейської моделі. Цей вибір, підтверджений низкою вільних виборів, потрібно захистити і поважати", - йдеться в статті Le Monde.

Але Москва не хоче визнавати європейський вибір України. І сьогодні, коли угода про ЗВТ з ЄС вступає в силу, російська сторона почала новий торговельний тиск на Київ.

"Але це абсурдно. Економіка обох країн і без того в тяжкому стані. Вступ угоди в силу навпаки повинен стати приводом для глобальних тристоронніх переговорів за участі Росії, ЄС і України з метою зміцнити вибір Києва, подолати конфлікт, який виник після Майдану і розглянути питання про скасування санкцій проти Росії. Виходить, щоб треба зробити проблему глобальною, щоб знайти для неї рішення", - йдеться в статті.

Однак усі переговори у тристоронньому форматі за участі України, ЄС і Росії про українсько-європейську ЗВТ не дали жодного результату. Міністр закордонних справ Павло Клімкін пояснив, що Росія на переговори приносить щоразу нові ідеї, як завадити роботі зони вільної торгівлі. Тому проводити такий діалог у майбутньому немає сенсу.

Читайте також: Росія призупиняє дію договору про ЗВТ з Україною

Тим часом, експерти Stratfor не чекають закінчення війни в Україні у 2016 році. Але попри це, США і Євросоюз не посилять санкції проти Росії. Втім пом'якшувати їх теж не будуть і, швидше за все, продовжать ще раз.

Тим часом, видання New York Times пише, що РФ готується до нової масштабної війни. У матеріалі зазначається, що військовий бюджет РФ було різко збільшено - майже на 11 мільярдів доларів в період з 2014 по 2015 рік. За версією російської влади, це необхідно для поповнення недостатніх інвестицій після розпаду СРСР.

При цьому експерти прогнозують, що РФ знизить військові витрати внаслідок антиросійських санкцій, падіння світових цін на нафту, а також інших факторів, які призвели до ослаблення російської економіки.