UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коломойському вручили нову підозру – у заволодінні 9,2 млрд грн «ПриватБанку»

Також серед підозрюваних ще 5 осіб

Детективи НАБУ 7 вересня повідомили про підозру у заволодінні 9,2 млрд грн «ПриватБанку» колишньому власнику – олігарху Ігорю Коломойському, який перебуває у СІЗО по справі за підозрою у шахрайстві. За даними джерел ZN.UA, оголошення відбулося близько 12:00. Стаття, за якою вручено підозру, передбачає покарання до 12 років позбавлення волі.

Як повідомляє пресслужба НАБУ, окрім Коломойського повідомлено про підозру п’ятьом членам організованої ним групи. 

«Слідство встановило, що у січні-березні 2015 року Коломойський, який на той момент обіймав посаду голови Дніпропетровської обласної держадміністрації, розробив план заволодіння коштами ПАТ КБ «ПриватБанк» з метою подальшого фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку. Для цього банк штучно зобов’язали виплатити вказаній підконтрольній компанії понад 9,2 млрд грн під приводом нібито зворотного викупу власних облігацій за завищеною вартістю», – йдеться у повідомленні НАБУ. 

Читайте також: Суд обрав запобіжний захід Коломойському: арешт з можливістю застави

За даними НАБУ, надалі частину суми у розмірі понад 446 млн грн з метою легалізації перерахували на рахунки трьох пов’язаних юридичних осіб під виглядом операцій з купівлі-продажу цінних паперів, а згодом – на рахунки ще двох. Врешті-решт кошти надійшли на особовий рахунок кінцевого бенефіціара ПАТ КБ «ПриватБанк». Ними він розпорядився на власний розсуд – вніс до статутного капіталу «ПриватБанку» на виконання вимог Національного банку України.

Наразі серед підозрюваних:

Дії осіб кваліфіковано за статтями 191, 209, 366 Кримінального кодексу України. Заступника керівника напрямку – директора департаменту міжбанківського дилінгу банку, який одночасно був довіреним представником компанії-нерезидента, пов’язаної з АТ КБ «ПриватБанк» затримано у порядку ст. 208 КПК. Досудове розслідування триває.

Читайте також: Олігарх Коломойський надав суду український паспорт – ЗМІ

За даними ZN.UA, це лише один з епізодів з виведення коштів з «ПриватБанку», над якими працює НАБУ. Нагадаємо, що НАБУ підозрює колишнього голову правління «ПриватБанку» Олександра Дубілета за двома епізодами розтрати коштів установи – майже 137 млн ​​та 8,2 млрд гривень.