UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишньому замміністра охорони здоров’я вручили підозру у розтраті державних коштів

Мова йде про начебто фіктивну закупку для інформаційної системи трансплантації органів.

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру колишньому заступнику міністра охорони здоров’я, якого підозрюють у службовому недбальстві, яке призвело до втрати 1,9 млн гривень державних коштів.

За даними слідчих, високопосадовець підписав акт прийому-передачі програмного забезпечення реєстру живих донорів гемопоетичних стовбурових клітин Prometheus, проте воно не було передано до міністерства виконавцями замовлення.

Як наслідок це заблокувало створення та подальшу можливість роботи Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів, а також її інтегрування до відповідних інформаційних систем інших країн.

«Дії чиновника завдали збитки державі на суму майже 1,9 млн гривень. Колишній заступник міністра охорони здоров’я підозрюється у службовій недбалості, яка спричинила тяжкі наслідки державним інтересам (ч. 2 ст. 367 КК України)», - зазначили в ДБР.

На разі досудове розслідування ще триває. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 5 років.

Читайте також: Суд арештував 28 об’єктів нерухомості колишнього депутата за підозрою у фінансуванні окупантів в Криму

Нагадаємо, що закупівлі для створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації Міністерство охорони здоров’я України розпочало у жовтні 2018 року. Створення ЄДІСТ було першочерговим завданням для запровадження трансплантації в Україні. Лише у 2018 році на її створення планували витратити з держбюджету 28 млн грн.