UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коли в Україну прийдуть дощі з мокрим снігом - прогноз синоптиків на майбутнє і найближчі дні

Листопад очікується теплішим на один градус, ніж в інші роки

Незважаючи на деяке зниження температури, осінь нинішнього року тепла і комфортна. До кінця жовтня навіть очікується ще одна, короткочасна, хвиля бабиного літа - температура в деяких регіонах підвищиться після 22 жовтня до 20 градусів, хоча нічні заморозки майже в усіх регіонах стануть постійними цього тижня.

Читайте також: Дощі та заморозки: синоптик попередив про погіршення погоди

Але листопад може все змінити. Утім, перші дні останнього місяця осені будуть досить теплими. Протягом першого тижня може утворитися циклон, який принесе дощ, подекуди з мокрим снігом, хоча це не означає, що сніговий покрив затриматиметься. Але вже зараз у горах Карпат сніговий покрив є, а температура вночі знижується і до - 6 (саме така була днями зафіксована на горі Піп Іван). Друга половина листопада буде більш дощовою (і зі снігом теж) днями, але все одно не буде значно холодною.

Вивчення температур останніх років свідчить про те, що все частіше холодний період скорочується, приблизно, на 10-15 днів.

За даними Гідрометцентру, 19 жовтня мінлива хмарність. Без опадів, лише в південно-східній частині невеликий дощ. Вночі та вранці в західній, Житомирській та Вінницькій областях місцями туман. Вітер північно-східний, у західних областях південно-східний, 5-10 м/с.

Вночі в західних, північних, Вінницькій, Черкаській, Одеській областях сильні заморозки в повітрі 0-5°; у Полтавській, Кіровоградській, Миколаївській областях заморозки на поверхні ґрунту 0-3°, на решті території температура 1-6° тепла; удень в Україні 7-12°, на Закарпатті 11-16°.

У наступні три доби без опадів, лише на сході та південному сході країни у вихідні пройдуть невеликі дощі; вночі та вранці в західних, Житомирській та Вінницькій областях місцями будуть тумани.

Уночі 19 жовтня в Україні, крім південного сходу, 20 жовтня, крім узбережжя морів, на поверхні ґрунту та в повітрі очікуються заморозки 0-5°; температура вдень 7-12° тепла (завтра у східних областях 4-9°), на Закарпатті, 21 жовтня в Україні 11-16°.

Читайте також: Кількість випадків незаконного перетину кордону знизилася на 20%. Погода відіграє свою роль — Демченко

Нагадаємо, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України Віра Балабух у статті «Якою буде погода восени та взимку в Україні» для ZN.UA розповіла, яким буде листопад цього року.

За її прогнозом, у листопаді середня за місяць температура повітря може бути на один градус вищою за норму.

Вона залишається позитивною на всій території країни, за винятком високогір'я Карпат, знижуючись з півдня на північний схід від 6-7 градусів в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях та в АР Крим до 2-3 градусів на Слобожанщині.