UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коли розпочнуть Різдвяний піст у Києво-Печерській лаврі

З 15 листопада тут переходять на новоюліанський календар.

Свято-Успенська Києво-Печерська лавра перейшла на новоюліанський календар. Про це повідомив у Facebook виконувач обов'язків намісника Києво-Печерської лаври у складі Православної церкви України Архімандрит Авраамій.

"На численні прохання парафіян Києво-Печерської Лаври, з благословення Священноархімандрита Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Блаженнійшого Митрополита Епіфанія, з 15 листопада ( початок Різдвяного посту) Лавра переходить на використання новоюліанського календаря, який є основним для нашої Помісної Церкви", – пише Архімандрит Авраамій.

Читайте також: Новоюліанський календар: коли українці відзначатимуть Різдво у 2023 році

Православна церква України з 1 вересня 2023 року перейшла на новоюліанський календар. Він передбачає святкування Різдва 25 грудня, а не 7 січня, як це було раніше, коли церква послуговувалася Юліанським календарем. Перехід на новий календар було затверджено з умовою, що та частина православних вірян, яка бажає використовувати "старий" календар, зможе його дотримуватися. Києво-Печерська лавра, як бачимо, вже не бажає.

Наразі за Юліанського календаря дотримуються Російська православна церква (РПЦ), Українська православна церква (УПЦ МП), яка перебуває з нею в молитовній єдності, а також Сербська, Грузинська та Єрусалимська православні церкви.

Читайте також: Київський суд визнав приналежність УПЦ МП до Російської православної церкви – ЗМІ

Юліанський календар на 13 днів відрізняється від григоріанського та новоюліанського календарів, за якими живуть майже всі країни світу. Новоюліанський календар використовують більшість православних церков. Від григоріанського, яким послуговуються католики і протестанти він відрізняється тим, що перехідні православні свята відзначаються так само як у Юліанському календарі. Тобто Великдень українці, як і раніше, відзначатимуть в один день з росіянами, сербами та грузинами.

Раніше повідомлялося, що з 1 вересня 2023, відколи Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новоюліанський календар, дати святкувань неперехідних православних свят змінилися. Тепер їх відзначатимуть на 13 днів раніше.