UA / RU
Підтримати ZN.ua

Клімкін запропонував обговорити перехід на латинський алфавіт

Абсолютна більшість європейських країн використовують латиницю. В Україні зберігається заснований на грецькому кириличний алфавіт.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін запропонував дискусію про перехід з кирилиці на латиницю.

"Наша мета - формування української політичної нації, тому маємо працювати на те, що нас об'єднує, а не роз'єднує. З іншого боку, чому б не подискутувати? Яка ваша думка про це?" - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що існування арки "дружби народів" у Києві свідчить про те, що Україна заплуталася у своїх символах. "Покладаючи квіти до пам'ятників Шевченкові та Грушевському у День Соборності, мені спало на думку, що у нас залишаються й інші символи на кшталт Арки дружби народів. Чи ми у символах заплуталися, чи, може, так через те, що не залишилося піонерів, які б на металобрухт розібрали?" – написав він у своєму твіттері.

У жовтні 2017 року президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підписав указ про поетапне переведення алфавіту казахської мови з кирилиці на латиницю до 2025 року. А вже в лютому Назарбаєв розпорядився перевести діяльність парламенту і уряду виключно на казахську мову.