UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні досягла 7,1 мільйона — ООН

Більше чверті населення України було змушене залишити свої домівки.

Кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні через повномасштабне вторгнення РФ досягла 7,1 млн, таку оцінку дає Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН). Раніше цей показник оцінювався в 6,5-6,7 млн, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Більше чверті населення України було змушене залишити свої будинки. На сьогодні понад 4,3 мільйона біженців залишили Україну, що робить цю міграційну кризу найбільш швидкозростаючою з часів Другої світової війни», – йдеться у звіті ООН.

Згідно з даними Мінсоцополітики, станом на 9 квітня в Україні офіційно зареєстровано близько 900 тисяч ВПО.

ООН також повідомляє, що станом на 9 квітня кількість людей, які виїхали з України з початку вторгнення РФ, становить 4,5 млн осіб.

Потік людей, які покидають Україну, поступово сповільнюється: якщо за перші 19 днів війни з країни виїхало 3 млн осіб, то на збільшення ще на півмільйона знадобилося спершу шість днів, потім – дев'ять, а на останні півмільйона – одинадцять днів.

УВКБ ООН також додає, що в Польщу виїхало 2,59 млн біженців з України, Румунію і Молдову – 755,3 тис., Угорщину – 419,1 тис., Росію – 404,4 тис., Словаччину – 314,5 тис., Білорусь – 19,1 тис.

Водночас ці дані не враховують зворотний потік на в'їзд. Згідно з інформацією, зокрема, прикордонного відомства Польщі станом на 8 квітня, із початку війни українсько-польський кордон перетнули 2,573 млн людей, тоді як у зворотному напрямку – 516 тисяч, або близько 20% від загальної кількості тих, що виїхали. Це дозволяє оцінити кількість біженців з України в 3,6 млн.

Читайте також: Канада організовує евакуаційні рейси для українських біженців у Європі

Кабмін не прийняв порядок дій при прийнятті ВПО, немає системи обслуговування та обліку різних переселенців - хто транзитний, хто постійний, немає індивідуального підходу до кожної людини, сім'ї.  Найважливішим питанням є інтеграція переселенців на новій території.

Як пов'язати розірвану на частини країну в єдиний організм, який працюватиме безперебійно на перемогу? Чи має наша держава спільну стратегію забезпечення тилу та утримання економіки? Що потрібне для того, щоб вона запрацювала?  Про це читайте в інтерв'ю Інни Ведерникової з виконавчим директор АМУ Олександром Слобожаном.