UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кілери та 50 тисяч інших злочинців: у ПВК "Вагнера" в рамках набору найманців об'їжджають в'язниці РФ

Рекрутинг триває, Пригожин сам об'їжджає багато зон, тим часом родичі найманців із ПВК Вагнера скаржаться на мізерні виплати за їхню загибель.

Представники ПВК Вагнера в рамках рекрутингу злочинців з російських в'язниць об'їхали вже зони всієї європейської частини Росії. Віддаючи перевагу вбивцям, причому не побутовим, а кілерам, а також тим, хто сидить за статтями за замах, грабіж або розбій, в середньому рекрутують 20 відсотків від загального складу колонії. Беручи до уваги це, Євгеній Пригожин, який контролює угруповання найманців, може запросто навербувати найближчим часом 50-60 тисяч злочинців. Таке припущення в інтерв'ю DW висловила російська правозахисниця і голова фонду "Русь сидящая" Ольга Романова.

Супроводжуючи свої промови словами на кшталт “ви звідси вийдете лише у дерев'яному ящику, ми вам пропонуємо гроші, славу, помилування”, майбутнім найманцям ПВК Вагнера викладають увесь пропагандистський набір слів про фашистів, Бандеру та 8 років убивств дітей Донбасу, каже Романова.

Читайте також: Учора ЗСУ демілітаризували ще 250 загарбників: В Генштабі розповіли деталі

“Рекрутинг проходив та проходить. Пригожин не лінується і особисто об'їжджає багато зон. Обіцяє відвідати 2000 місць позбавлення волі… Він розмовляє їхньою мовою, починає з того, що він сам судимий..”.

Читайте також: «Оркестр W чекає»: ПВК «Вагнер» відкрито вербує найманців – the Guardian

Пропаганда про Бандеру та фашистів не особливо впливає на злочинців

Правозахисниця уточнює, що вищезгадана “ідеологічна частина” не особливо впливає на вбивць та злодіїв. Ті мають власні зв'язки з колонією у Харкові, обмінюються інформацією.

"Тобто вони знають реальну картину, але все одно йдуть. Тому що гроші...”, – пояснює Романова один із пунктів мотивації та уточнює:

“Бої продовжуються, люди гинуть, грошей не виплачують. У нас є дані про одну виплату 30 тисяч рублів і про другу виплату 100 тисяч рублів. Жодних 200-400 тисяч немає. А люди воюють та посилають своїх родичів воювати за гроші”.

Читайте також: Роль ПВК "Вагнера" в Україні суттєво відрізняється від Сирії — британська розвідка

Ще однією ключовою причиною буму скарг із боку родичів злочинців Романова називає масову загибель ув'язнених:

Читайте також: ЗСУ денацифікували групу вагнерівців у повному складі

“Гинуть підрозділами, що теж цілком зрозуміло – вони не навчені. Вони у поганій фізичній формі. Звідки на зоні взяти гарну фізичну форму? Багато хто з них не пройшов армію. Вони не мають уявлення, що роблять в Україні”.

Нагадаємо, у Путіна для продовження мобілізації закінчуються буряти і він згадав про москвичів: ЗМІ розповіли про новий батальйон.