UA / RU
Підтримати ZN.ua

Київрада не має повноважень приймати рішення щодо Екопарку Осокорки — правозахисники

Сьогодні міськрада столиці спробує відмовитись від протидії забудовникам Екопарку.

Регламентна комісія Київської міської ради напередодні сесії 16 грудня планує розглянути проєкт рішення щодо припинення оскарження в судах намірів забудовників знищити екосистему південних Осокорків, озер Небреж і Мартишів. Мова йде про 176 га екосистеми Києва та близько 200 млн гривень, які забудовник так і не сплатив місту. Однак будь-яке рішення Київської міськради може бути неправомірним, оскільки вона не була стороною домовленостей.

Як зазначають активісти руху «Чесно», що запропонований деякими депутатами міськради до ухвалення проєкт рішення має корупційні ризики, а також може не мати правової сили, оскільки Київська міська рада не була стороною домовленостей та укладеного Меморандуму, а відтак жодних зобов'язань чи домовленостей на себе не брала.

«Більше того, станом на грудень 2021 року Київська міська рада позбавлена законної можливості щодо продовження дії договорів, оскільки а) останні були достроково розірвані й судові процеси з цього питання тривають та б) неможливо за загальними правилами цивільного та господарського законодавства продовжити дію правовідносин (договорів), які припинили свою дію», - зазначають представники Аналітичного центру «Інститут законодавчих ідей».

Пізніше стало відомо, що засідання комісії, заплановане на 10:00 не відбулося не відбулося. Тому що один із лобістів даного питання депутат фракції «Батьківщина» в Київраді Віталій Нестор не з’явився, як результат не було кворуму для ухвалення питання.

«Я прийшла на засідання, щоб під протокол наголосити на тому, що Нестор має конфлікт інтересів. Про зв’язки його родини із забудовниками писала низка ЗМІ. Чому він не прийшов — причини голові комісії він не назвав. Але всі розуміють, що засідання комісії може відбутися до сесії Київради і навіть під час сесії у будь-який момент, якщо Нестор таки з’явиться. Те, що лобіст не прийшов на засідання вчасно, може свідчити про те, що немає голосів у залі. Забудовник це розуміє і зараз виносити на комісію питання, щоб провалити його у залі, не планують, але все може змінитися вже за кілька годин”, – зазначила головна редакторка Руху «Чесно» Ірина Федорів. 

Водночас у сусідньому кабінеті відбулося засідання фракції «Європейська солідарність». Зокрема, депутати вирішили взагалі не голосувати за цей проєкт рішення. Вказано, що голова регламентної комісії Леонід Ємець із «Євросолідарності» зачитав експертні висновки «Інституту законодавчих ідей», який вбачає в документі корупційні ризики.

За словами, представниці фракції «Слуги народу» Ксенії Семенової, що «слуги» теж не підтримуватимуть це питання.

У «Чесно» пояснили, що якщо найбільша у Київраді фракція ЄС та «Слуги народу» не дадуть голосів, то рішення можна прийняти лише за умови, що хоча б частина депутатів УДАРу разом з усіма іншими фракціями дадуть голоси. Інакше 61 голос не набирається.

«Нестор з’явиться на засіданні комісії лише тоді, коли будуть мати 61 голос за це питання — мінімально необхідну кількість, щоб рішення було ухвалене. Наразі тут, в кулуарах ради, всі розуміють, що забудовники намагаються купити голоси депутатів Київради за злив Екопарку Осокорки. Але ми відстоюватимемо інтереси громади», — заявила депутатка від «Голосу» Аліна Михайлова.

Станом на 12:00 Нестор все ж прийшов до сесійної зали Київради.

Читайте також: У Києві зменшили розмір екопарку на Осокорках на користь забудовника

Нагадаємо, в липні цього року Київська міська державна адміністрація анонсувала будівництво парку біля озера Тягле у Дарницькому районі з ініціативи та проєкту громадської організації, створеної за два тижні до цього. Проект передбачає зменшення екопарку на Осокорках на користь забудовника майже вдвічі.

Попри те, що юристам Київської міської ради вдалось у суді добитись збереження меж екопарку, міський голова Києва Віталій Кличко запевнив забудовника, що «трапилась помилка» та апеляцію буде програно.