UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кіберзлочинці мали намір збути обладнання за півмільйона євро

Творці потужного пристрою збору інформації вже встигли отримати за нього всю суму.

Сьогодні, 13 серпня, співробітники СБУ затримали в Києві кіберзлочинців, які намагалася продати мобільний комплекс моніторингу, вартістю 500 тисяч євро.

"За попередніми даними слідства, до складу угруповання входило кілька жителів столиці, в тому числі технічні фахівці та фахівці сфери IT. Фігуранти, використовуючи високотехнологічне обладнання, нелегально розробили для продажу комплекс моніторингу мобільного зв'язку. Пристрій дає можливість знімати інформацію у всіх діапазонах мобільного зв'язку, зокрема "прослуховувати" телефонні розмови і контролювати інтернет-трафік", - повідомляє СБУ на сторінці в Facebook.

Майстерня була обладнана за місцем проживання одного з фігурантів справи. Замовника шукали через особисті зв'язки.

Читайте також: РНБО запобігла понад мільйону кібератак з початку року

Під час спецоперації СБУ три учасники угруповання затримані при отриманні від замовника всієї суми грошей.

В ході обшуків за місцем проживання та роботи фігурантів було вилучено обладнання та інші докази протиправної діяльності.

Тривають слідчі дії.

Нагадаємо, співробітники Національної поліції і Служби безпеки України провели обшуки в активістів Ukrainian Cyber Alliance Андрія Перевезія, Олександра Галущенка і Шона Таунсенда.

Перевезій підтвердив обшуки у себе вдома і в будинках інших активістів Альянсу. Причину обшуків правоохоронці не повідомили, активісти пов'язують їх зі спробою політичного тиску.

Також повідомлялося, що офіцер СБУ збирав і передав за кордон інформацію, що є державною таємницею. Носії інформації він "упаковував" в цукерки та передавав з "кур'єром" - відставним військовим на пенсії.

Офіцер був завербований іноземною спецслужбою, завдання отримував від"кураторів".

Раніше ZN.UA писало, що з моменту підписання Мінських домовленостей Російська Федерація категорично наполягає на тому, що однією з обов'язкових умов політичного врегулювання в Донбасі є (поряд з особливим статусом територій і проведенням виборів) амністія бойовиків-терористів. Детальніше в матеріалі "Щодо питання амністії у стратегії реінтеграції Донбасу".