UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хрещення Господнє: рецепт «голодної» куті

У Водохресний святвечір прийнято утримуватися від їжі до появи першої зірки.

На Водохрещу прийнято готувати "голодну" кутю

На Водохрещу прийнято готувати "голодну" кутю

19 січня християни східного обряду відзначають свято Хрещення Господнього. Йому передує Водохресний святвечір - вечір приготування до свята.

У цей день прийнято утримуватися від їжі до появи першої зірки на небі. Разом з тим, можна було вживати пісні страви: «голодну» кутю, пісний борщ і узвар. Зазвичай кутю готували з рису, додаючи до неї мед і сухофрукти.

Рецепт «голодної» куті на Водохреща

Інгредієнти:

Рис - 1 склянка

Курага - 1 жменя

Ізюм (без кісточок) - 1 жменя

Кизил сушений - 1 жменя

Горіхи волоські - 6-7 шт.

Цукор або мед (за бажанням) - 1 ст. л. (за смаком)

Сіль за смаком

Приготування

Готуємо продукти для куті: рис, курагу, родзинки без кісточок, сушений кизил, очищені волоські горіхи.

Курагу, родзинки, кизил перебираємо, залишаємо тільки цілі, без вад сухофрукти. Промиваємо і заливаємо окропом.

Рис промиваємо.

Розміщуємо рис в каструлю, заливаємо водою. Доводимо до кипіння.

Після закипання рис промиваємо, відкинувши на сито.

Знову викладаємо рис в каструлю, заливаємо водою (великою кількістю), солимо і варимо рис до готовності (близько 20 хвилин на малому вогні, під кришкою).

Волоські горіхи злегка підсушують на гарячій сковороді (2-3 хвилин буде достатньо). Потім горіхи ламаємо на невеликі шматочки.

Сухофрукти обсушуємо (можна скористатися паперовим рушником). Курагу і кизил нарізаємо.

Коли рис буде готовий, промиваємо його.

Тепер з'єднуємо разом рис, курагу, родзинки, кизил і горіхи. За бажанням додаємо цукор або мед. Все перемішуємо.

Кутя з пшениці, маку і волоськими горіхами

Інгредієнти:

350 г пшениці

100 г маку

100 г волоських горіхів

100 г родзинок

2 ст. л. рідкого меду

вода

Приготування

Пшеницю попередньо промиваємо і замочуємо в холодній воді на три години. Потім варимо на невеликому вогні до готовності - щоб вона стала м'якою, але не розварилася.

Мак заливаємо окропом і залишаємо на півгодини. Потім зливаємо воду, а мак розтираємо до появи "молочка".

Ізюм промиваємо, чистимо горіхи від шкаралупи, трохи підсушують в духовці і крупно рубаємо ножем.

У великій ємності змішуємо кашу, родзинки, горіхи і мед. Заливаємо водою і розмішуємо.