19 січня християни східного обряду відзначають свято Хрещення Господнього. Йому передує Водохресний святвечір - вечір приготування до свята.
У цей день прийнято утримуватися від їжі до появи першої зірки на небі. Разом з тим, можна було вживати пісні страви: «голодну» кутю, пісний борщ і узвар. Зазвичай кутю готували з рису, додаючи до неї мед і сухофрукти.
Рецепт «голодної» куті на Водохреща
Інгредієнти:
Рис - 1 склянка
Курага - 1 жменя
Ізюм (без кісточок) - 1 жменя
Кизил сушений - 1 жменя
Горіхи волоські - 6-7 шт.
Цукор або мед (за бажанням) - 1 ст. л. (за смаком)
Сіль за смаком
Приготування
Готуємо продукти для куті: рис, курагу, родзинки без кісточок, сушений кизил, очищені волоські горіхи.
Курагу, родзинки, кизил перебираємо, залишаємо тільки цілі, без вад сухофрукти. Промиваємо і заливаємо окропом.
Рис промиваємо.
Розміщуємо рис в каструлю, заливаємо водою. Доводимо до кипіння.
Після закипання рис промиваємо, відкинувши на сито.
Знову викладаємо рис в каструлю, заливаємо водою (великою кількістю), солимо і варимо рис до готовності (близько 20 хвилин на малому вогні, під кришкою).
Волоські горіхи злегка підсушують на гарячій сковороді (2-3 хвилин буде достатньо). Потім горіхи ламаємо на невеликі шматочки.
Сухофрукти обсушуємо (можна скористатися паперовим рушником). Курагу і кизил нарізаємо.
Коли рис буде готовий, промиваємо його.
Тепер з'єднуємо разом рис, курагу, родзинки, кизил і горіхи. За бажанням додаємо цукор або мед. Все перемішуємо.
Кутя з пшениці, маку і волоськими горіхами
Інгредієнти:
350 г пшениці
100 г маку
100 г волоських горіхів
100 г родзинок
2 ст. л. рідкого меду
вода
Приготування
Пшеницю попередньо промиваємо і замочуємо в холодній воді на три години. Потім варимо на невеликому вогні до готовності - щоб вона стала м'якою, але не розварилася.
Мак заливаємо окропом і залишаємо на півгодини. Потім зливаємо воду, а мак розтираємо до появи "молочка".
Ізюм промиваємо, чистимо горіхи від шкаралупи, трохи підсушують в духовці і крупно рубаємо ножем.
У великій ємності змішуємо кашу, родзинки, горіхи і мед. Заливаємо водою і розмішуємо.