UA / RU
Підтримати ZN.ua

Керівництво банку "Аркада" судитимуть за розтрату

Схема інвестицій в нерухомість виявилася злочинною.

Прокуратура Києва направила до суду обвинувальний акт щодо п'яти посадових осіб банку "Аркада".

Йдеться про колишнього голову правління, його заступників і головного бухгалтера за фактом розтрати чужого майна в особливо великих розмірах, повідомляє Київська міська прокуратура в Telegram.

Підозрюваним інкримінується ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

"Згідно з матеріалами слідства, ексголова правління АТ АКБ" АРКАДА "спільно із заступниками і головним бухгалтером банку організували та налагодили протиправний механізм розтрати коштів учасників фондів фінансування будівництва із залученням підконтрольних юридичних осіб", - йдеться в повідомленні.

Посадові особи банку реалізували дві програми лояльності з залученням коштів фонду фінансування будівництва, за умовами акції вартість квадратного метра площі кватири становила від 169,75 грн до 190,55 грн. Це підтверджується укладеними договорами інвестування будівництва між банком і юридичними особами, які виявилися пов'язаними з банком, що заборонено відповідно до ст. 52 Закону України "Про банки і банківську діяльність".

"У зв'язку з невиконанням довірителями умов акційних програм посадові особи банку всупереч ч. 7 ст. 20 Закону України" Про фінансово-кредитні механізми "прийняли рішення про розірвання договорів інвестування та повернення довірителям коштів. При цьому банк безпідставно повернув довірителям кошти в сумі 22 млн грн, що більш ніж в 100 разів перевищувало суму інвестованих коштів ", - відзначили в прокуратурі.

Зараз обвинувальний акт щодо 5 підозрюваних направлений до Печерського районного суду м.Києва для розгляду по суті.

Читайте також: Фонд гарантування отримав рекордну суму від продажу активів банків-банкрутів

Розслідування інших епізодів розкрадання активів зазначеної фінустанови триває.

7 липня ошукані інвестори банку "Аркада" під час мітингу біля Офісу Президента в Києві передали представнику ВП звернення до глави держави Володимиру Зеленському. Основною вимогою мітингувальників до Президента є вирішення питання фінансування добудови РК "патріотики", "патріотики на озерах" і "Еврика".

Раніше Голосіївський районний суд Києва задовольнив клопотання Київської міської прокуратури і в рамках кримінального провадження наклав арешт на головний офіс банку "Аркада" в Києві.

За версією правоохоронців, мажоритарний акціонер і ексглава правління банку "Аркада" Костянтин Паливода разом з кількома іншими особами завдав фінустанові майнову шкоду на 50 млн грн через видачу кредиту для ТОВ "ФК" Південь Капітал ".