UA / RU
Підтримати ZN.ua

Карта бойових дій: ЗСУ наступають біля Сватового, але під Бахмутом – під постійним штурмом

"Є те, що ви точно маєте знати: битва за Бахмут – це пекло! Я такого ще не бачив і не чув. Ті воїни, які стоять і не дають задньої, – це нове покоління кіборгів!", – ділився нещодавно учасник оборонної операції. 

ЗСУ продовжують контрнаступальні дії у напрямку Сватового та Кремінної на Донбасі. Проте під Авдіївкою та Бахмутом українським бійцям доводиться відбивати постійні ворожі атаки. Інститут дослідження війни оприлюднив свіжу карту бойових на Донбасі.

Як українські, так і російські джерела стверджували, що 10 грудня ЗСУ продовжували контрнаступальні дії у напрямку Сватового. Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай заявив, що українські сили наближаються до Сватового. Російський військовий блогер розповідав, що українські сили періодично атакують у районі траси Р-66 біля Сватового, де мали незначний тактичний успіх.

Російські "воєнкори" стверджували, що російські та українські війська ведуть бої біля Новоселівського (14 км на північний захід від Сватового) і що війська РФ контролюють більшу частину населеного пункту. Джерела в соцмережах (зокрема російські) стверджували, що ЗСУ завдали ударів по Сватовому та російському тилу в Новопскові (68 км на північний схід від Сватового) ракетами HIMARS та важкою артилерією.

У районі Кремінної 10 грудня кремлівські війська продовжували контратаки. У українському Генштабі повідомили, що ЗСУ відбили контратаки окупантів на північ від Кремінної в районі Площанки (16 км на північний захід від Кремінної) та Невського (18 км на північний захід від Кремінної) та за 12 км на південь від Кремінної в районі Білогорівки.

Раніше в ISW припускали, що Кремль має намір збільшити темпи наступу в західній частині Луганської та східної частини Харківської областей, щоб запобігти посиленню українських контрнаступних операцій узимку.

Донбасс, декабрь 2022

Складна ситуація під Бахмутом та Авдіївкою

Водночас 10 грудня російські війська продовжили наступальні дії навколо Бахмута. У Генштабі повідомили, що ЗСУ відбили штурм поблизу Бахмута; за 18 км на північний схід від Бахмута поблизу Яковлівки, Підгороднього та Бахмутського; і в межах 21 км на південь від Бахмута біля Опитного, Дружби та Курдюмівки.

Читайте також: Бахмут, Авдіївка-Донецьк, Сватове-Кремінна: у ISW проаналізували ситуацію на фронті (карти)

Нещодавно один з учасників операції під Бахмутом поділився тим, що там зараз відбувається. 

Тим часом, як зазначає ISW, російські військові оглядачі заявляють, що російські війська не будуть проводити повноцінний штурм Бахмута найближчим часом через ймовірні пов’язані з цим великі втрати.

Читайте також: Ситуація під Бахмутом: росіяни стягли туди усю можливу артилерію, але є нюанс у боєприпасах – експерт

Водночас, судячи з усього, ворог має намір обійти Бахмут з ​​півдня через Курдюміївку та Кліщіївку і планує просуватися на північ від Бахмута в напрямку Соледару.

На тижні ситуація на цій ділянці фронту та на Донбасі загалом виглядала так: