UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін затвердив порядок застосування зброї в зоні АТО в мирний час

ЗСУ, зокрема, мають право застосовувати зброю для захисту цивільних осіб та цивільних об'єктів від нападу.

Кабінет міністрів затвердив порядок застосування зброї і бойової техніки Військовими силами під час виконання завдань в районі проведення АТО в мирний час. Постанову №68 опубліковано на Урядовому порталі.

Згідно з документом, Збройні сили в зоні АТО мають право застосовувати зброю та/або бойову техніку для відбиття нападу або попередження загрози нападу на охоронювані об'єкти; запобігання теракту або діяльності терористів; звільнення заручників; знищення зброї, бойової техніки, транспорту, що перебувають у користуванні терористів; захисту цивільних осіб та цивільних об'єктів від нападу.

Також підрозділи ЗСУ мають право використовувати зброю та бойову техніку для затримання, роззброєння або знищення осіб, які вчинили та/або планують здійснити теракт; припинення дій осіб, які порушують режим у районі АТО і становлять небезпеку, та в інших випадках, визначених наказами керівника штабу.

Летальне застосування зброї та бойової техніки дозволяється для самооборони, а також з метою виконання завдань, покладених на військовослужбовців під час проведення АТО.

У документі зазначається, що рішення про застосування зброї приймається з урахуванням обстановки командирами Збройних сил у відповідності з вимогами порядку та наказів керівника оперативного штабу.

Раніше у статті для "Дзеркала тижня. Україна" Сергій Рахманін писав про те, що прийняття закону про реінтеграцію Донбасу наділить ЗСУ правом застосовувати зброю в мирний час. Детальніше про особливості закону щодо Донбасу читайте у статті Сергія Рахманіна "Особливий порядок законотворчості".