UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін тестуватиме програму надання грошей на відновлення житла: коли послуга запрацює в "Дії"

Отримані за програмою кошти можна буде витратити на будматеріали чи послуги підрядника.

Кабінет міністрів України в п'ятницю, 21 квітня, ухвалив постанову, яка дозволить розпочати тестування електронної послуги "єВідновлення". Програма призначена для отримання громадянами компенсацій на відновлення пошкодженого внаслідок російського вторгнення житла, повідомили прем’єр-міністр Денис Шмигаль та представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

Сервіс планують запустити в застосунку "Дія" 10 травня. "Отримані цільові кошти можна буде витратити на будівельні матеріали чи оплату послуг підрядника. Суму компенсацій визначить спецкомісія, а кошти будуть зараховуватися людям на спецрахунок у банку", – розповів Шмигаль.

Він додав, що пріоритет щодо видачі зазначених грошей отримають учасники бойових дій, родини загиблих військових, мобілізовані в українські війська, багатодітні сім’ї,а також люди з інвалідністю.

За словами прем’єра, пізніше всі необхідні деталі програми "єВідновлення" повідомлять міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Читайте також: Компенсація за зруйноване через війну житло: який ліміт на допомогу хочуть запровадити

Тарас Мельничук уточнив, що Порядок надання компенсацій через сервіс "єВідновлення" визначає можливість видачі коштів на ремонт:

Раніше президент Володимир Зеленський підписав закон про компенсацію за зруйноване та пошкоджене житло. Він визначає перелік отримувачів допомоги, її види, спосіб оцінки та прийняття рішення щодо її надання, а також можливості її використання для отримання нового житла. Юристи пояснили, чи може втратити право на компенсацію за зруйноване житло людина, що придбала нове за власний кошт.

Чому законопроект №6458 про реконструкцію "хрущовок", який пролежав майже рік нерухомо, раптом вигулькнув з глибокої шухляди ВР? Чи не запахло тут великими грошима на повоєнну відбудову, куди держава забажала вписати й реновацію застарілого житлового фонду? Цей пазл картини нових міст дуже легко складається. Але головне – в чиїх інтересах, і хто його складатиме. Про це у матеріалі ""Хрущовки" у проєкті майбутнього відновлення. Все-таки зноситимемо?" розповідає директор "Інституту міста" Олександр Сергієнко.