UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін скасує реєстрацію ліків з США та ЄС і виведе тендери зі сфери МОЗ

Для зміни діючої системи необхідно внесення змін до законів. Все це передбачено коаліційною угодою.

Уряд України має намір скасувати реєстрацію лікарських засобів і медичних препаратів, які пройшли реєстрацію і ліцензування в ЄС, США, Канаді, Австралії та Японії.

"Ми скасовуємо бюрократичну і корупційну систему реєстрації лікарських засобів та медпрепаратів, які пройшли реєстрацію і ліцензування в цих країнах. Для цього будуть внесені зміни в закон про лікарські засоби", - сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні Кабміну.

Прем'єр також сказав, що уряд має намір вивести систему держзакупівель із сфери відповідальності Міністерства охорони здоров'я і купувати ліки через систему ООН та ряду міжнародних організацій.

"Що стосується закупівель за державні кошти лікарських засобів - це частина коаліційної угоди і позиція уряду: ми виводимо з МОЗ ряд функцій по закупівлі лікарських засобів і медпрепаратів і передаємо їх в систему ООН", - сказав він.

"Ряд вакцин і спеціальних медпрепаратів, у тому числі для лікування ВІЛ/СНІД, та інші спеціальні лікарські засоби будуть закуповуватися через систему ООН, ЮНІСЕФ, ВООЗ та інші міжнародні організації", - уточнив прем'єр-міністр.

Про необхідність виведення держзакупівель з сфери відповідальності МОЗ заявляли також чинний міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі і його попередник і перший заступник Василь Лазоришинець.