UA / RU
Підтримати ZN.ua

Йом-Кіпур: історія свята

Це свято юдеї відзначають щороку.

24-25 вересня юдеї святкують Судний День або Йом-Кіпур. Він вважається одним з головних релігійних свят для юдеїв.Назви місяців та днів згідно з Торою не збігаються з християнськими. Свято вважається грізним, проте, попри назву, воно має однозначно святкове забарвлення.

Історія свята

За легендою, Всевишній, якого юдеї називають Яхве, в Судний День Йом-Кіпур проводить суд над душами та виносить вирок, який записує у книгу та скріплює печаткою. Судний день ― це останній після 10-денного суду, який триває з початку Тішрі.

Читайте також: Рош га-Шана: традиції свята

Традиційно святкування триває два дні. У 2023 році це 24 та 25 вересня, минулого року – 4 та 5 жовтня. Свято починається звечора першого дня й завершується через 25 годин. Завершенням свята слугує звук Шофара ― єврейського ритуального музичного інструменту, який виготовлений з рогу тварини.

Суд починається першого дня Тішрі також зі звуку Шофара. Походження Йом-Кіпур від дня, коли Мойсей отримав 10 скрижалей від Бога та спустився з ними до людей, щоб нести заповіді юдаїзму.

Що не можна робити на Йом-Кіпур

Юдеям на свято слід дотримуватися суворого посту та певних заборон. Зокрема, на Йом-Кіпур не можна митися, вживати їжу, користуватися косметикою, торкатися шкіряних виробів. Також на свято не можна вступати у шлюб.

Традиційно в Ізраїлі в цей день також не працюють теле- і радіостанції, громадський транспорт, закритий аеропорт.

Діти масово їздять на велосипедах, розважаються, і часто місцеві звуть свято «Днем велосипеда».

Під час свята заборони також публічно не порушують світські юдеї. Стриманої поведінки також слід дотримуватися іноземцям.