UA / RU
Підтримати ZN.ua

єВідновлення: хто може отримати допомогу на ремонт пошкодженого житла

Серед пріоритетних категорій – учасники бойових дій, люди з інвалідністю, багатодітні сім'ї.

Кабмін увалив порядок надання державної допомоги на ремонт пошкодженого житла. Українці, чиє житло було пошкоджено внаслідок агресії РФ, можуть отримати державну допомогу на поточний ремонт житла. Зробити це можна буде з допомогою електронної послуги єВідновлення. Про це пише Урядовий портал.

Віцепрем'єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков зазначив, що завдяки цьому порядку кожен громадянин, чия квартира, приватний будинок чи кімната в гуртожитку були пошкоджені внаслідок агресії РФ і які ще не були відновлені, зможе отримати кошти для ремонту свого житла.

Читайте також: Компенсація за зруйноване через війну житло: який ліміт на допомогу хочуть запровадити

«Це стосується понад 160 тисяч домогосподарств. На черзі – тестування послуги єВідновлення разом з Мінцифри. Плануємо це зробити в найближчі три тижні», – сказав він.

Хто може скористатись послугою єВідновлення

Всі громадяни України, чиє житло було пошкоджено внаслідок бойових дій, не було відремонтоване раніше і підлягає відновленню. Зокрема, це стосується квартир, приватних будинків та інших житлових приміщень, наприклад кімнат в гуртожитку.

Пріоритет надаватиметься:

Читайте також: Понад 20 тисяч сімей на Київщині залишились без житла – як отримати допомогу

Як можна отримати компенсацію

Щоб отримати компенсацію, необхідно:

Після подання заявки спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, створена при органі місцевого самоврядування, розгляне заяву, проведе обстеження пошкодженого майна, внесе дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначить вартість його відновлення.

Строк розгляду заяви та прийняття рішення щодо компенсації не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання.

Після цього громадянин, який подав заяву на компенсацію, отримає підтвердження та кошти на спеціалізовану картку єВідновлення.

Як можна використати компенсацію

На отримані кошти можна закупити будівельні матеріали, вікна, двері, покрівлі, а також оплатити будівельні роботи.

Витратити кошти можна буде тільки на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які мають відповідні MCC-коди чи торгівельні коди.

Використати компенсацію можна буде протягом 1 року з моменту її нарахування.

Раніше ми писали, чи можна втратити право на компенсацію пошкодженого житла, якщо людина придбала нове.