UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС надасть Україні 25 млн євро на розвиток цифрової трансформації

Завдяки електронним послугам бюджет зекономив 841 млн грн.

Євросоюз надасть Україні 25 млн євро фінансової підтримки на розвиток цифрової трансформації, якою займається Мінцифри. Про це повідомив гголова відомства Михайло Федоров в Facebook.

"Ми заощадили на закупівлі 2,8 млрд грн, ліквідували схему з «податковими скрутками», а це 2 млрд грн додаткових щомісячних надходжень. Економія завдяки електронним послугам - близько 495 млн грн на рік, антикорупційний ефект - 841 млн грн", - зазначив Федоров.

За словами міністра, 9,6 млн євро стануть першим фінансовим внеском, який отримає Україна в рамках проекту EU4DigitalUA.

"Естонська Академія електронного урядування та Іспанський фонд FIIAPP Spain допоможуть в реалізації проектів з електронних послуг, кібербезпеки і захисту даних, розвитку реєстрів", - розповів Федоров.

Фінансування також буде надано на розробку інфраструктури для електронного урядування;

модернізацію державних е-послуг та розробку послуг на порталі "Дія" та в додатку;

візуалізацію інформації про доступ до широкосмугового інтернету в Україні;

продовження підключення основних реєстрів до системи обміну даними "Трембіта";

розробки загальнодержавного персонального ідентифікатора-державного цифрового посвідчення особи і реєстру адрес реєстрації місця проживання громадян;

Читайте також: Швейцарія буде підтримувати Україну в її зусиллях по цифровій трансформації – представник уряду

Нагадаємо, в лютому в Україні відбулася презентація мобільної програми «Дія», яка повинна стати першим кроком в реалізації ідеї «держави в смартфоні».

Оглядач Андрій Паливода писав про те, що звести все спілкування громадянина з державними органами до роботи з програмою на мобільному пристрої - задум дуже хороший. Але занадто важкий для реалізації. Навіть якщо вдасться подолати людський фактор, все одно виявиться, що перебудувати роботу існуючих держорганів не вийде. «Електронну державу» треба створювати з нуля. Детальніше - в матеріалі «"Держава в смартфоні": хороша, але далека від реалізації ідея».