UA / RU
Підтримати ZN.ua

Якщо влада буде просувати свого очільника САП, то перспектива втрати безвізу стане прямою – експерт

Європейський Союз один із небагатьох гравців, по-справжньому зацікавлених у тому, щоб українські антикорупційні органи були незалежними і працювали на державу.

Якщо призначення очільника САП новообраною комісією знову викличе протистояння, якщо українська влада проігнорує сьогоднішні сигнали, і спробує напролом просувати вигідну для себе людину без належних компетенцій і всупереч вимогам закону, ми побачимо новий виток заяв, уже жорсткіших. Тоді перспектива втрати безвізу стане прямою і безпосередньою. Про це у своїй статті для ZN.UA пише Павло Кравчук.  

"Поки що ситуація завмерла в непевному балансі. Брюссель подав голос, у Києві начебто дослухалися. Реакція і готовність влади до діалогу важать тут дуже багато. Це зафіксовано на папері в законодавстві ЄС і практикується безпосередньо, як показує досвід Грузії", - уточнює автор. 

За його словами, проблема незалежності антикорупційних органів у безвізових відносинах України з ЄС виникла не вчора.

"Як це не парадоксально, але Європейський Союз, на жаль, один із небагатьох гравців, по-справжньому зацікавлених у тому, щоб українські антикорупційні органи були незалежними і працювали на державу, а не на конкретних людей або політичні сили. Від цього залежить і безпека самого ЄС, адже країна безкарної корупції – природне джерело міграційних і безпекових ризиків, якщо ти маєш із нею безвізовий режим", - пише Кравчук. 

Читайте також: Загроза безвізу: в МЗС заявили про відсутність сигналів від ЄС

Нещодавнє призначення Верховною Радою членів комісії з відбору голови САП спричинило хвилю критики як в Україні, так і з боку ЄС. Нашій країні пригрозили позбавленням безвізу через недотримання взятих зобов’язань. Монотонні запевнення з боку влади, що все добре і ніякої загрози немає — не є правдою. Про те, що може призвести до повернення візового режиму і на що, як і коли треба звертати увагу, аби цього не сталося, читайте в статті Павла Кравчука «Забрати безвіз».