UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як вибрати школу за кордоном: поради батькам

Деякі школи для українців за кордоном організовуються росіянами, з російською ідеологією.

За даними ООН, за кордоном наразі знаходиться близько двох мільйонів українських школярів, які були вимушені покинути Батьківщину через війну, яку розв’язала Росія. Тому питання пошуку та вибору школи для дитини за кордоном є вкрай актуальним.

Як йдеться у інтерв’ю редакторки відділу освіти та науки ZN.UA Оксани Онищенко з освітнім омбудсменом Сергієм Горбачовим, деякі школи за кордоном для українців організовуються росіянами. І це нібито волонтерські проєкти, які підтримують українських дітей.

Читайте також: Чи обов’язково українським школярам відвідувати місцеві школи за кордоном

«На жаль, такі випадки є. На щастя, поширені вони не тотально, але скарги на це від батьків я отримую. Росія зараз підтримує російські школи у всьому світі, аби зберегти свій вплив на покоління. Тобто ми рятуємо дітей від російських бомб і ракет, відправляємо їх до Європи, а вони там потрапляють під ідеологічний пресинг «русского міра». Ці школи іноді маскуються під українські, навіть із нашими прапорами, вишиванками, але ідеологія — російська. Тому варто уважно обирати школи для навчання», - зазначає Горбачов.

За його словами, для того, щоб обрати школу для дитини, необхідно попросити програму навчального закладу, а також спитати, чи вважає школа (волонтерський проєкт чи державний заклад) президента РФ Владіміра Путіна, за наказом якого і було розпочато повномасштабне вторгнення в Україну, військовим злочинцем.

«Я не жартую! І чи вважають вони, що Росія напала на Україну й відбувається агресивна війна. І класичне запитання — «Чий Крим?» Ці прості запитання дають розуміння того, чи варто віддавати дитину до цієї школи. Ну й ще одна порада. Можливо, спочатку батькам дадуть «правильні» відповіді, а потім зможуть тихою сапою просувати щось інше. Є ще одна маркерна інформація, яку треба запитати вже в дитини: «Скажи, будь ласка, як вам розповідають: Росія та Україна — це один народ?» І відповідь на це запитання справді є маркерною. Список перевірених шкіл нам надало МЗС, їх перелік розміщений на нашому вебсайті», - наголошує освітній омбудсмен.

Чи обов’язково писати заяву про відрахування зі школи, якщо дитина виїхала в інше місто або країну

Деякі батьки розповідають про те, що окремі директори шкіл відраховують дітей зі школи, тому що ті навчаються в іншому місті. Але діти хочуть бути дистанційно у своїй рідній школі зі своєю вчителькою.

«Це незаконно. Дитину можна відрахувати зі школи лише за заявою батьків. І тільки. Це вимога чинного законодавства. А таким директорам треба нагадати наказ МОН від 16.04.2018 № 367 «Про затвердження Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти». Цей наказ чітко регламентує порядок, коли дитину можна відрахувати. Якщо батьки не пишуть заяви про відрахування, то школа не має права відраховувати дитину. Тому хай ці директори не займаються свавіллям, а виконують чинне українське законодавство», - наголошує Горбачов.

Якщо у дитини є можливість навчатися і в школі за кордоном, і дистанційно в українській, заяву на відрахування також можна не писати. Втім, треба узгодити освітній процес.

«Проблема в тому, що і там, і в нас заняття починаються зранку. І треба виділити окремий час для української школи. Виходом може стати запис уроків української школи, так зване асинхронне навчання. Дитина може їх передивлятися і здавати якісь заліки. Але це означає додаткове навантаження — і на дитину, і на вчителя, що не дуже добре. Нам потрібно шукати більш системні логістичні рішення», - зазначив освітній омбудсмен.

Детальніше про те, як навчаються українські школярі під час війни в Україні та за кордоном, читайте в інтерв’ю Оксани Онищенко з Сергієм Горбачовим «Як обрати школу за кордоном і не втратити покоління українських дітей» на ZN.UA.