UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правила поведінки при терористичній атаці: рекомендації МОЗ

Фахівці дали низку практичних порад.

Через військове вторгнення Росії в Україні тривають бойові дії, а ракетні удари ворога пошкоджують об'єкти критичної інфраструктури, лікарні, житлові будинки. Міжнародний експерт із роботи з травмою (Ізраїльська коаліція травми) Алекс Гершанов розповів МОЗ, що робити, якщо людина стала свідком терористичної атаки.

Правила поведінки при терористичній атаці

Головне – дотримуйтеся безпечної поведінки. Не біжіть у бік вибуху або стрілянини, якщо ви не є медиком, рятувальником або фахівцем, який надає першу психологічну допомогу.

«Пам'ятайте, що існує загроза повторних атак в одному місці за короткий проміжок часу. Також ви можете перешкодити роботі рятувальних та інших спеціальних служб», – йдеться у повідомленні.

Якщо ви або хтось з оточуючих людей має поранення або будь-які фізичні ушкодження, необхідно негайно звернутися по меддопомогу.

Читайте також: Мовчання-золото: що заборонено робити під час ракетної атаки

Які реакції можуть виникати, коли людина пережила терористичну атаку

До таких реакцій належить:

Якщо інтенсивність цих реакцій не знижується, необхідно звернутися до фахівця – лікаря загальної практики, або до лікаря-психолога, або в окремих випадках до психіатра.

Також у період до трьох тижнів дуже важлива соціальна підтримка:

У МОЗ зазначили, що не можна знімати гострий стрес алкоголем, оскільки на тлі гормонального сплеску, він не виконує функції розслаблення.

Раніше у МВС дали рекомендації, що треба робити у випадку обвалу будівлі.