UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прощена неділя: як правильно просити пробачення

В цей день прийнято попросити пробачення у всіх людей, яких могли образити.

В цьому році 6 березня віряни відзначають Прощену неділю, яка є завершальним днем Масляного тижня та передує Великому посту. Цього дня заведено просити вибачення у рідних, близьких та інших людей, яких могли скривдити протягом року. У свято також необхідно щиро прощати тих, хто просить про це.

Чому необхідно просити вибачення у Прощену неділю

Свято відзначають у переддень Великого посту, у який не можна увійти з образами на душі. Саме тому у Прощену неділю слід щиро просити вибачення та прощати кривдників.

У свято не можна відмовляти у прощенні ближнім, оскільки душевний тягар не дозволить повністю очиститися під час Великого посту.

Читайте також: Великдень 2022: дата свята у цьому році

Що потрібно говорити в Прощену неділю

Існує традиція, згідно з якою той, хто просить пробачення, має сказати «Прости мене, якщо зможеш!». У відповідь необхідно відповісти «Бог простить, і я прощаю».

Сенс цього діалогу полягає в тому, що Бог має пробачити, оскільки люди є грішними та не можуть повною мірою усвідомити, кого прощати, а кого – ні.

У свято віряни також йдуть до храму, де відбувається богослужіння. Під час церковної служби читають частину Нагірної проповіді, де йдеться про прощення ближніх.