UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як переселенцям оформити виплати у застосунку «Дія»: покрокова інструкція

Для цього потрібно зробити декілька простих кроків.

Українці, які через агресію Росії, змушені були переїхати до інших областей зможуть отримати щомісячну грошову допомогу від держави. Оформити виплати можна онлайн у «Дії». Про це повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Як оформити грошову допомогу через «Дію»

ВПО можуть оформити  щомісячну грошову допомогу на дорослого у розмірі 2000 грн та 3000 грн на дитину або людей з інвалідністю.

Для оформлення на дорослого необхідно:

Для оформлення виплат на дитину:

Читайте також: Компенсація за житло внутрішнім переселенцям: як отримати виплати від Червоного Хреста

Як можна відмовитися від виплат у «Дії»

Для цього достатньо зробити декілька простих кроків:

  1. Зареєструватися\авторизуватися в Кабінеті громадянина на порталі diia.gov.ua за допомогою електронного підпису або BankID.
  2. На порталі в меню «Послуги» обрати необхідний сервіс (якщо людина не є ВПО та не отримувала раніше грошову допомогу, то цей сервіс буде недоступним).
  3. Перевірити правильність даних у профілі користувача, актуалізувати їх за необхідності.
  4. Ознайомитися з даними попередньо поданої заяви на грошову допомогу ВПО. Після заяви про припинення виплати для всіх членів сім’ї, зазначених у попередній заяві, виплати припинять.
  5. Ознайомитися зі сформованою заявою про припинення виплат грошової допомоги ВПО, поставити електронний підпис і відправити на розгляд органу соцзахисту населення за місцем проживання.

Зазначається, що обов’язковими умовами є статус ВПО, отримання грошової допомоги ВПО раніше й бажання припинити її одержання та наявність РНОКПП (раніше - ІПН) і КЕП.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (Мінреінтеграції)

Нагадаємо, що в Україні змінилися критерії для внутрішньо переміщених осіб, які можуть отримати виплати від держави. Наразі отримати статус ВПО можуть особи, які перемістилися з Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та міста Києва в інші області України.