UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як переселенцям оформити лікарняний за кордоном: роз’яснення від МОЗ

У деяких випадках можна оформити е-лікарняний.

Через військове вторгнення Росії багато українців змушені були виїхати за кордон. У Міністерстві охорони здоров’я спростили оформлення лікарняних для переселенців за кордоном, які стали тимчасово непрацездатними. Про це пише пресслужба МОЗ у Telegram-каналі.

Хто з переселенців може оформити лікарняний за спрощеною процедурою

У МОЗ зазначили, що йдеться про такі категорії непрацездатності:

Повідомляється, що у цих випадках громадяни України мають право на оформлення електронного лікарняного та отримання соціальних виплат.

Читайте також: Психіатрична допомога: як її отримати українцям за кордоном

Як оформити лікарняний

Щоб це зробити необхідно:

У МОЗ зазначили, що є важливе уточнення для лікарів: у виданих за кордоном медичних документах зазначається діагноз із використанням Міжнародної класифікації хвороб десятого перегляду (МКХ–10). Тож потрібно враховувати цей класифікатор під час формування МВТН в електронній системі охорони здоров’я.

«Формувати медвисновок за такою процедурою можна під час дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування», – резюмували у відомстві.

МОЗ України / Telegram

МОЗ України / Telegram

Нагадаємо, що в Україні можна оформити лікарняний і отримати виплату за ним навіть під час війни. Але є випадки, коли працівник може втратити право на оплату лікарняного.