UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ядерна небезпека: що робити після вибуху

Фахівці дали низку порад.

Постійний ядерний шантаж Росії та заклик Верховного представника ЄС сприймати ядерні погрози Путіна серйозно, змушують українців та світ бути готовими до нових реалій. Фахівці Київського наукового-дослідного інституту судових експертиз розповіли про правила поведінки після ядерного вибуху.

Що треба робити після ядерного вибуху

Якщо стався ядерний вибух (ви в цей час були на вулиці, в машині/квартирі та вам вдалося вижити), найкращою стратегію буде знайти найближче укриття, в якому ви зможете перечекати наслідки атаки та, можливо, отримати необхідну медичну допомогу.

У випадку, якщо ви пережили вибух в укритті, слід, за можливості, налагодити канал зв’язку для отримання актуальної інформації. Для цього можна скористатися радіоприймачем.

Читайте також: Що робити у випадку радіаційної аварії: інструкція від МОЗ

Як довго після вибуху треба перебувати в укритті

Фахівці наголосили, що в укритті слід знаходитися якомога довше, оскільки чим більше пройде часу, тим нижче впаде доза радіації у зоні ураження:

Експерти зазначили, що у перші декілька днів після вибуху краще залишатися у підвалі. Якщо запаси їжі та води дозволяють залишатися там довше, то слід затриматися на тижні.

Читайте також: Радіаційна, хімічна небезпека та евакуація: в Україні підготували різні сигнали тривоги

Які є шанси на виживання після ядерного вибуху

Попри значну небезпеку яку несе ядерний вибух, шанси на виживання залишаються великими, якщо дотримуватися простих інструкцій:

Також необхідно заздалегідь підготувати ліхтарики, батарейки та павербанки.

Слід пам’ятати, що у таких великих містах як Київ, Харків, Одеса та інших, можна знайти собі захист навіть якщо ядерна атака застала зненацька на вулиці. Будь-яка стіна, кювет, зможуть стати для вас захистом на перші хвилини після вибуху.

Водночас загроза ядерної атаки в малонаселеній сільській місцевості залишається малоймовірною, адже не має жодного практичного сенсу.