UA / RU
Підтримати ZN.ua

Івана Купала: історія свята

Раніше його відзначали у червні.

У ніч із 6 на 7 липня в Україні відзначають намагічніше свято Івана Купала. Наші пращури вважали цю ніч особливою та влаштовували великі гуляння з багаттями та танцями.

Читайте також: Свята Трійця: історія свята

Історія свята Івана Купала

Раніше його відзначали в День літнього сонцестояння, але пізніше, через насадження християнства, дату святкування змінили та об'єднали зі святкуванням Різдва Іоанна Предтечі – 7 липня.

Дехто вважає, що Купала – це давній слов'янський бог, але інформації про таке божество немає. Насправді, Іван Купала – це Іван Хреститель, чиє свято відзначає православна церква 7 липня. Згідно з християнською традицією, Іоанн Хреститель передбачив прихід Месії і впізнав його в Ісусі Христі. Саме він хрестив Христа у річці Йордан і став його вірним учнем.

Що стосується язицьокого походження цього свята, то у давні часи цей день був пов'язаний з поклонінням божеству Ярилі. У святкову ніч було прийнято здійснювати обмивання в річкових водах, звідси ще одна версія тлумачення назви – Купала.

Що не можна робити в ніч на Івана Купала

Наші пращури з обережністю ставилися до цієї ночі та дотримувалися заборон, які мали захистити від злих сил.

Цього дня не треба позичати гроші, так можна віддати власний добробут.

Вважається, що в ніч на свято прокидається нечиста сила: русалки, водяні та відьми. Тому в цей час не можна було спати, щоб вони не проникли у дім. З цієї ж причини у ніч на Івана Купала запалювали багаття.

Не можна купатися у водоймах. Вважається, що русалки можуть затягнути на дно.

Якщо знайшли гроші, їх не можна брати, так можна залучити нещастя, якого позбувся колишній власник грошей.