UA / RU
Підтримати ZN.ua

Інститут педіатрії, акушерства і гінекології звернувся до правоохоронців через фальшування документів

Інститут педіатрії, акушерства і гінекології ім. академіка О.М. Лук'янової НАМН України (ІПАГ) звернувся до правоохоронних органів з повідомленням про скоєння злочину, а саме — фальшування та розповсюдження документів від імені ІПАГ. Про це йдеться в офіційній заяві від 15.04.2021, що була оприлюднена  на веб-сайті Інституту, повідомляє «УНІАН».

«Нам стало відомо, що останнім часом з шахрайської електронної скриньки ipag_amnu@ukr.net надсилаються листи за підписом нібито директора ІПАГ з рекомендацією не використовувати ІФА тест-системи «Еквітестлаб». Повідомляємо, що наш Інститут не має жодного відношення ані до складання, ані до розповсюдження вказаних листів. У зв’язку з тим, що поки невідомі нам особи створили фальшування документів від імені ІПАГ і використали та розповсюдили їх, ми вимушені звернутися до правоохоронних органів з повідомленням про скоєння злочинів», — говориться в заяві керівництва ІПАГ.

У лютому імунолог Лабораторії імунології ІПАГ Борис Донськой розповів в інтерв’ю «Лівому берегу», що проведений ним порівняльний аналіз трьох тест-систем різних виробників – «Vitrotest®», «Еквітест» та «Діапроф» засвідчив: закуплені тест-системи «Еквітест» мають доволі низьку достовірність. Під час аналізу наявності антитіл, вони змогли вловити лише 9 з 15 позитивних результатів.

«Vitrotest®» «спіймав» усі зразки контрольних сироваток. Обидва інші набори – «Еквітест» і «Діапроф» – показали незадовільні параметри виявлення. Тобто вони не виявляли зразків, які мали антитіла. Отже при використанні в діагностиці будуть давати хибні негативні результати у пацієнтів, і прийняте рішення буде неправильним, будуть неправильно зроблені висновки", – заявив тоді імунолог.

Після цього журналісти почали розслідування та виявили, що тест-системи «Еквітест» закуповуються комунальними закладами за завищеними цінами. Таким чином, порівняльний експеримент Донського набув значного розголосу та мав резонанс в медичному середовищі. У зв’язку з цим юристи ІПАГу не виключають, що за фальшивими листами стоїть сам «Еквітестлаб» — з метою дискредитації Інституту та як наслідок — самого Бориса Донського.

Начальник юридичного відділу інституту В’ячеслав Ухов не виключає, що у планах тих, хто розсилав ці листи, — втягнути ІПАГ у довгий судовий процес.

Про цькування з боку представників «Еквітестлаб» говорить і сам Борис Донськой на своїй сторінці у Facebook. За його словами, після оприлюднення результатів почалася брудна інформаційна кампанія проти інституту та його особисто. «Спочатку вони писали на адресу інституту запити на кшталт «хто дав Донському наказ порівняти тест-системи та яке він має право порівнювати?»… Потім, мабуть, у когось увірвався терпець і цей «невідомий» створив поштову скриньку, майже копію нашої інститутської, та почав розсилку компрометуючих повідомлень, ніби з інституту та ще із підробним підписом директора. На диво одночасно посипалися листи від «обуреної» фірми і фонтан наклепних статей на інститут та на мене», — пише Донськой.

При аналізі розповсюдженого шахраями документу технічні фахівці з’ясували, що локація створення даного файлу знаходиться в Оболонському районі столиці і дивним чином близька територіально до офіційної адреси офісу компанії «Еквітестлаб», зазначеної на сертифікаті відповідності з офіційного сайту підприємства. Отже, не виключено, що співробітники «Еквітестлаб» можуть бути причетними до виготовлення та розсилки цих листів.

УНІАН

Між тим, у компанії Промстандарт, яка проводила сертифікацію системи якості за ISO 13 485 заявили, що тест-системи для діагностики коронавірусу не підлягають окремій перевірці зовнішнім органом та виробляються на підставі  самодекларування.

«ІФА-тести сертифікації за технічним регламентом перевірці не підлягають. В технічному регламенті діагностичні ІФА-набори, якщо вони не входять до переліку: гепатит А і Б, СНІД, туберкульоз тощо, підпадають під категорію самодекларування», — заявила керівник з якості Марина Денисенко.

Таким чином  орган сертифікацій Промстандарт, на який посилається компанія «Еквітестлаб», декларуючи якість своєї продукції, жодним чином не перевіряв набори для діагностики коронавірусної інфекції цього виробника.