UA / RU
Підтримати ZN.ua

Інформація про заборону продажу деяких непродовольчих товарів під час карантину - фейк - Степанов

За словами Степанова, інформація, що з'явилася в мережі, не є достовірною.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов під час пресбрифінгу у вівторок, 5 січня, заявив, що інформація про заборону продажу деяких непродовольчих товарів під час карантину не відповідає дійсності.

"Я бачив цю інформацію, яка з'явилася в мережі, вона не є достовірною", - відповів Степанов на питання журналістів.

Так, згідно з Постановою Кабінету міністрів України "Про встановлення карантину та введення обмежувальних протиепідемічних заходів..." забороняється прийом відвідувачів суб'єктами господарювання, які здійснюють діяльність в сфері торговельного та побутового обслуговування населення, крім:

Дивитися з 11 хвилини.

Крім того, Степанов повідомив, що Кабмін на засіданні у вівторок, 5 січня, ухвалить певні уточнення щодо побутової хімії. Він зазначив, що, коли уряд встановлював перелік товарів, які не можна буде придбати, то виходив з того, що карантин триватиме в Україні тільки 16 днів.

"16 днів це той термін, який потрібен нам, щоб повністю збити хвилю поширення COVID-19. Нам це потрібно, щоб ми потім вже не вводили ніяких локдауні в, щоб ми спокійно пройшли пікове зростання захворюваності на грип, щоб ми вже до весни не вводили локдаун , щоб ми спокійно пройшли цю хвилю захворюваності, і витримала наша медична система", - пояснив міністр.

Читайте також: Після свят кількість нових хворих ковідом може різко зрости — Степанов

Раніше повідомлялося, що з 8 січня в Україні можуть заборонити торгівлю  будь-якими групами товарів, крім: продуктів харчування, ліків і виробів медичного призначення, засобів гігієни, засобів зв'язку, ветеринарних препаратів і кормів, насіння і засобів захисту рослин.

Нагадаємо, з 8 по 24 січня заборонять відвідувати кафе та ресторани, закриють розважальні заклади, спортзали, фітнес-центри тощо. Салони краси та перукарні працюватимуть за умови попереднього запису і без очікування в залі. Попри те, що в цей період діятиме низка заборон, подібних до тих, які були під час весняного локдауну, транспорт працюватиме.

При цьому в МОЗ заявили про те, що не будуть скасовувати січневий локдаун, навіть попри так званого покращення ситуації із захворюваністю на коронавірус в Україні. За словами Степанова, після свят, у січні-лютому, в Україні традиційно очікується зростання кількості хворих на грип та ГРВІ. А за симптомами цих респіраторних захворювань може ховатися коронавірус.

Докладніше про те, якою є реальна ситуація із захворюваністю на коронавірус в Україні, читайте в статті Євгена Істребіна Зрада/Перемога?” для читачів ZN.UA.