UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ігнорування повістки: яке покарання може загрожувати

Відповідь дали у ТЦК.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через військову агресію Росії. Мобілізації підлягають чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Речник Полтавського територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП) майор Роман Істомін розповів виданню Telegraf, яке покарання можуть отримати військовозобов'язані чоловіки, які ігнорують повістки.

Істомін пояснив, що за ігнорування повістки, відповідно до закону, передбачена відповідальність.

Читайте також: Загальна мобілізація: кого можуть призвати лише за бажанням

«Насправді, згідно зі ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення, «порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку в особливий період тягне за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», – сказав він.

За словами Істоміна, у такому випадку виписується протокол, виноситься адмінпостанова і з правопорушника стягується штраф. За повторне правопорушення може бути відкрите кримінальне провадження за статтею 337 Кримінального кодексу України.

«Нею передбачено штраф від 3400 до 8500 гривень або рік виправних робіт. А за ігнорування мобілізаційного розпорядження (часто його називають «бойовою повісткою»), відповідно до статті 336 Кримінального кодексу України, передбачено від трьох до п’яти років позбавлення волі», – пояснив він.

Раніше ми писали, чи може військовозобов'язаному вручити повістку двірник.