UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ідентифікація пенсіонерів: коли її треба проходити українцям, які стали ВПО до повномасштабного вторгнення

Терміни ідентифікації змінилися.

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та інші соцвиплати. Для отримання пенсійних виплат пенсіонери, в тому числі і переселенці, мають пройти фізичну ідентифікацію, але її терміни постійно змінювалися. У Міністерстві соціальної політики розповіли, коли треба пройти ідентифікацію людям, які стали переселенцями до повномасштабної війни.

Коли пенсіонерам-ВПО треба пройти ідентифікацію

У відомстві пояснили, що в Україні норма фізичної ідентифікації для всіх отримувачів пенсій та соціальних виплат діє з 2004 року.

Читайте також: Пенсії в Ощадбанку: Кабмін хоче продовжити термін фізичної ідентифікації отримувачів виплат

«Вона необхідна для того, щоб перевірити, чи дійсно людина, яка отримує кошти від держави, є живою, і чи отримує виплату саме та особа, якій вони були призначені», – йдеться у повідомленні.

У Мінсоцполітики підкреслили, що через пандемію Covid-19, виплата пенсій пенсіонерам, які стали ВПО до 24 лютого 2022 року, здійснювалася без проходження фізичної ідентифікації з моменту введення в Україні карантину.

«Внутрішньо переміщеними особами до 24.02.2022, яким здійснюється виплата пенсії, стали понад 580 тисяч пенсіонерів», – повідомили у відомстві.

В Україні 1 липня 2023 року карантин у зв'язку з пандемією коронавірусу був скасований, та повернено норму щодо проходження такими пенсіонерами ідентифікації.

«Але для того, аби дати таким людям більше часу і можливостей для проходження ідентифікації, Уряд продовжив строк для неї спочатку до 31 грудня 2023 року, а 27 грудня – ще, до 31 березня 2024 року», – йдеться у повідомленні.

У Мінсоцполітики додали, що Кабмін прийняв розроблену відомством постанову, яка продовжує для пенсіонерів (які стали ВПО до 24 лютого 2022 року) термін проходження ідентифікації – до 31 березня 2024 року.

Чи можна пенсіонерам-ВПО пройти ідентифікацію онлайн

В Україні було розширено способи проведення фізичної ідентифікації пенсіонерів, оскільки не всі можуть фізично прийти до відділення банку чи Пенсійного фонду.

«Наявні сьогодні інструменти дозволяють пройти її як віддалено, так і особисто відвідавши банківську установу чи ПФУ. Це означає, що пенсіонери зазначеної категорії мають час до цієї дати для проходження ідентифікації, протягом якого виплата пенсій продовжуватиметься», – пояснили у Мінсоцполітики.

У відомстві додали, що визначений термін в три місяці необхідно використати, щоб пройти ідентифікацію зручним способом (онлайн, офлайн чи за допомогою відеоконференції).

Раніше ми писали, чи можуть пенсіонери записатися на проходження відеоідентифікації телефоном.