UA / RU
Підтримати ZN.ua

Греція передасть Україні БМП-1: опозиційні видання пишуть про візит глави держави в Київ

Це бойові машини радянського виробництва.

Грецькі президент та міністр оборони відвідають Київ, де передадуть Україні БМП-1, пише місцеве видання ieidiseis.gr.

Читайте також: Зеленський запропонував Греції відновлювати енергетичні об'єкти в Україні після обстрілів

"Це бронетранспортери радянського виробництва, які були готові до війни на островах Східного Егейського моря", - уточнюють у повідомленні про візит Катерини Сакелларопулу та Нікоса Панайотопулоса.

Варто зауважити, що наразі даних про візит на офіційному сайті глави держави та у її соцмережах нема, вищевказане видання послуговується дещо антиукраїнської риторикою. У будь-якому разі, в жовтні Греція почала передавати Україні радянські БМП.

Раніше у травні канцлер Німеччини Олаф Шольц анонсував "кругові обміни" технікою, та остаточної домовленості вдалося досягти тільки у вересні. Причиною тривалих переговорів була позиція Берліну щодо співвідношення техніки для обміну, канцлер наполягав на обміні не 1:1.

Читайте також: Греція союзникам: приборкайте Туреччину, або ризикуєте отримати ще одну Україну – Politico

Греція, де зберігається доволі міцне прокремлівське лоббі, своєю чергою зайняла одностайну позицію щодо надання однакової кількості БМП з тою, що буде надана Україні. Така принципова позиція зумовлена напруженими відносинами між Грецією і Туреччиною. Афіни не мають намірів зменшувати свій оборонний потенціал.