UA / RU
Підтримати ZN.ua

Готуємося до зими: як обрати котел для опалення дому

Придбати котел краще до настання холодів.

Через військову агресію РФ українці змушені готуватися до важкої зими та заздалегідь подбати про максимальну автономність свого житла – купити генератор та котел для опалення. Видання «Фокус оприлюднило перелік характеристик, за яким слід обирати котел для опалення будинку.

Які бувають котли

Якщо необхідно обрати котел для обігріву будинку, необхідно спочатку визначитися, які енергоносії можуть використовуватися для їх роботи. Так, котли можуть працювати на:

Газовий котел: чи має він недоліки

Українці найчастіше обирають газові котли. Вони бувають:

Головним недоліком газового котла є те, що використовувати їх можна лише там, де є підведення газу до будинку.

Читайте також: Підготовка до зими: як запасти дрова в Україні

Які переваги має твердопаливний котел

Там, де підключення до газу недоступне, найкращий обігрівач для будинку — твердопаливний котел.

Для такого типу котла можна використовувати:

Скільки коштує котел для обігріву будинку

В Україні ціни на двоконтурні газові котли починаються від 20 000 грн. Ціна залежить від бренду, потужності та розміру площі, яку він може обігріти.

В умовах обмеженого доступу до енергоносіїв та газу для приватного будинку краще обрати твердопаливний котел тривалого горіння. Ціни на такі агрегати стартують від 22 000 грн.

За словами користувачів твердопаливних котлів, одного завантаження вистачає на шість годин. Щоб обігріти будинок, спочатку треба «розкочегарити» такий котел ввечері (температура може сягнути 28 градусів), а до ранку вона зменшиться до 19 градусів.

Повідомляється, що на відміну від газових котлів, твердопаливні котли тривалого горіння є одноконтурними. Їх можна використовувати тільки для опалення. І лише при постійному проживанні у приватному будинку.

Якщо потрібно виїхати на кілька днів, щоб уникнути проблем із системою, необхідно або увімкнути мінімальне опалення на газовому котлі, або скористатися кондиціонерами на обігрів.