UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кличко назвав метро головним бомбосховищем Києва. На прикладі "Золотих Воріт" розповідаємо, як працює гермозатвор

Він розповів, що у випадку часу "Ч" по місту ввімкнуть сирени, які будуть сповіщати про загрозу. 

© ГО "Управління цивільного захисту"
© ГО "Управління цивільного захисту"
© ГО "Управління цивільного захисту"
© ГО "Управління цивільного захисту"

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що в місті саме метрополітен є головним бомбосховищем. Під час ефіру на телеканалі "Настоящее время" він зазначив, що у влади столиці є випрацюваний "чіткий план" дій на випадок вторгнення. 

"У Києві напрацьовано чіткий план, надана інформація щодо бомбосховищ, які розташовані поблизу певних об’єктів. Ключовим бомбосховищем у Києві також визначено Київський метрополітен, який, не дай Боже, у випадку часу "Ч", буде готовий прийняти людей, які зможуть сховатися під час можливого нападу, - розповів мер Києва. -  У випадку надзвичайної ситуації, у нас є сирени, які будуть сповіщати про загрозу. В такому випадку знадобляться всі засоби комунікації – телебачення, радіо, які надаватимуть інформацію про дії". 

Та все ж Кличко сподівається, що всі ці заходи не знадобляться, позаяк вторгнення не буде. 

"Ми всі тримаємо кулаки, сподіваємось що це питання буде вирішене на політичному рівні, надіємось на наших дипломатів і глибоко сподіваємось, що те, про що говорять, про можливі воєнні дії, це був би жахливий сценарій. Тому сподіваємось, що буде віднайдено шлях в жодному разі не дійти до такої екстремальної ситуації", – сказав столичний мер.

Оновлено 

Сумарно у столичному метро є 52 станції. Серед них 46 діляться на ті, що глибокого закладення, та ті, що мілкого. Усі вони зможуть захистити людей під час ймовірного бомбардування. Ще шість станцій, а саме "Дніпро", "Гідропарк", “"Лівобережна", "Дарниця", "Чернігівська" та Лісова", не є бомбосховищами, тому що вони наземні. 

Важливу роль під час переховування в метро відіграє гермозатвор - він захищає людей від зовнішнього середовища і створює відсіки з автономним життєзабезпеченням. У разі необхідності, перекрита гермозатвором ділянка може служити бомбосховище й укриттям.

Представники громадської організації "Управління цивільного захисту" на прикладі станції метро "Золоті Ворота" пояснили, як він працює. 

Читайте також: Росія знову вторгнеться в Україну, впевнені дві третини "професіоналів" у провідних країнах НАТО – опитування

Нагадаємо, президент США Джо Байден заявив, що можливе вторгнення РФ в Україну може змінити світ. При цьому він нагадав, що в такому разі на РФ чекають серйозні наслідки.

Також Байден заявив про готовність запроваджувати санкції проти президента Росії Владіміра Путіна.

Чи готові американці і європейці пожертвувати Україною задля поліпшення відносин із Росією? Наскільки важливо для них підтримати Україну? Чи згодні вони послати війська на захист нашої країни у разі нового російського вторгнення? Чи хочуть бачити Україну в ЄС і НАТО? Відповіді на ці та інші запитання дало розлоге соціологічне дослідження, недавно проведене у США, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Франції, Польщі. Його результати аналізує Тетяна Силіна у статті "Чи готовий Захід захищати Україну від Путіна? Що кажуть у шістьох провідних країнах".