UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова НСЗУ Гусак про підвищення зарплат медикам: «Не знали, на які суми можна розраховувати, окремі керівники»

Порахувати доходи на наступний рік медзаклади могли ще восени 2021-го, зазначають у Службі.

У січні уряд затвердив постанову щодо підвищення базових зарплат медикам. Чи можна було вимагати від головних лікарів брати на себе зобов’язання щодо виплат, якщо договорів ще не було і вони гадки не мали, на яку суму протягом року зможуть розраховувати (те саме стосується й місцевих бюджетів, з яких мають дофінансовуватись медзаклади із вже затвердженими бюджетами)?

З таким запитанням редакторка відділу «Соціум» ZN.UA Алла Котляр звернулася до голови Національної служби здоров’я України Наталії Гусак.

«Не знали, на які суми можна розраховувати, окремі керівники. З грудня ми проводимо дуже тісну комунікацію з надавачами. Зокрема через наші регіональні департаменти. Восени НСЗУ наводила всі тарифи на наступний рік, і вони не змінилися. Ми надавали калькуляцію, щоб медзаклади могли порахувати свої доходи, які вони отримають у 2022 році, відповідно до показників у постанові 1440», - коментує Гусак в інтерв’ю «Пацієнт може обирати, куди йти – туди, де хороший лікар, або туди, де він отримає повністю безкоштовні медичну допомогу і ліки».

За словами очільниці Служби, вона була уже в Черкаській, Харківській і Хмельницькій областях, де зустрічалася з представниками органів місцевого самоврядування, з надавачами.

«Коли мені говорили, що керівникам не були відомі суми, я просила підняти руку тих, кому це було невідомо. Жодна людина руку не підняла. Тому це – маніпуляції. Так, сума договору обраховується в рамках підписаного договору. Але приблизні суми надавачі знали ще з кінця грудня, коли подавали нам попередні пропозиції», - говорить вона.

Є й інша сторона, про яку потрібно відверто говорити, вважає Наталія Гусак. Так, головні лікарі окремих надавачів, які вже виконують урядову постанову, зазначають, що це дає їм можливість переглянути, що кожен працівник і в якому обсязі робив для закладу, для надання послуги, наскільки він працює з пацієнтом. Тобто оцінити реальне навантаження на працівника в частині спільної роботи надавача.

«Постановою визначено базовий рівень зарплат. І минулого року деякі заклади виплачували медперсоналу значно більші середні зарплати – і по 35 тисяч гривень. Це означає, що керівником попередньо було проведено роботу стосовно оптимальної структури закладу, штатного розпису, визначення повноважень і обов’язків відповідно до тієї чи іншої посади. Це суб’єкт господарювання. Він має право дивитися, як йому краще в цій частині формувати людський ресурс», - додає вона.

Читайте також: У Нацслужбі здоров'я розповіли, як можна забезпечити гідні зарплати медикам і не вдарити по пацієнтах

Про думку голови НСЗУ щодо підвищення зарплат медперсоналу можна прочитати в інтерв’ю Алли Котляр «Голова НСЗУ Наталія Гусак: «Пацієнт може обирати, куди йти – туди, де хороший лікар, або туди, де він отримає повністю безкоштовні медичну допомогу і ліки».