UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гладковському-молодшому оголосили про підозру

За версією слідства, він отримав від співучасників схеми 950 тис. грн за вплив через батька на прийняття рішення гендиректором "Укрспецекспорту".

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) повідомили про підозру в отриманні 950 тисяч гривень неправомірної вигоди ще одному фігуранту справи, пов'язаного з діяльністю ТОВ «Оптімумспецдеталь».

Як повідомляє прес-служба НАБУ його дії кваліфіковані за ч.2 ст.369-2 КК України (Зловживання впливом»).

У відомстві не називають прізвища підозрюваного, однак, як повідомив в своєму Telegram-каналі член наглядової ради "Укзалізніці", журналіст Сергій Лещенко, мова йде про Ігоря Гладковського, сина колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського.
Слідство встановило, що підозрюваний разом з ще низкою осіб в 2015-2017 рр. реалізували корупційну схему з постачання товарів невідомого походження підприємствам ДК «Укроборонпром» з використанням ТОВ «Оптімумспецдеталь» та інших підприємств.

"Завдяки зусиллям підозрюваного, ТОВ «Оптімумспецдеталь» отримувало преференції при укладанні договорів і розрахунків з підприємствами «Укроборонпрому». За що він отримував неправомірну вигоду, яка, за домовленостями, повинна була скласти 50% від загальної суми незаконно отриманого прибутку учасників схеми. Таким чином тільки за одним договором підозрюваний отримав 950 тис. грн. неправомірної вигоди", - йдеться в повідомленні.

Однак, на думку слідства, це не єдиний випадок протиправної діяльності - інші факти поки розслідують.

З листопада 2019 року слідство встановило вісім учасників корупційної схеми, реалізованої за участю ТОВ «Оптімумспецдеталь». З них двоє людей засуджені, троє - на лаві підсудних. Ще троє залишаються підозрюваними (з особою, якій зараз повідомлено про підозру).

В рамках розслідування встановлено, що за час дії схеми "Укроборонпрому" поставлено товарів на суму близько 165 млн грн, при цьому в бюджет не надійшло понад 49 млн грн, з яких 25,77 млн - податок на додану вартість, 23,57 млн - податок на прибуток.

Читайте також: Адвокати Гладковського просили змінити запобіжний захід, суд відмовив

Нагадаємо, в лютому 2019 роки команда журналістських розслідувань Bihus.Info присвятила велику розслідування масштабним розкраданням в «Укроборонпрому». До них причетні наближені до п'ятого президенту Петру Порошенко Гладковський і його син Ігор, бізнес-партнери Гладковського-молодшого Віталій Жуков і Андрій Рогоза і екс-глава «Укроборонопрома» Павло Букін.

У розслідуванні йдеться, що син першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Товар вони завозили з території РФ контрабандним шляхом або ж купували на складах військових частин в Україні.

Після публікації Гладковський-молодший подав до суду, вимагаючи визнати розслідування недостовірним і спростувати програму в повному обсязі. Суддя Подільського районного суду Володимир Гребенюк - позов задовольнив.

Проте 9 грудня Київська апеляційний суд скасував рішення першої інстанції і ухвалив нове рішення - відмовити Ігорю Гладковькому в його позовних вимогах в повному обсязі

НАБУ затримало Олега Гладковського 17 жовтня минулого року на паспортному контролі в аеропорту «Бориспіль» під час спроби вилетіти з країни. Йому повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем та декларування недостовірної інформації.

3 червня НАБУ і САП закінчили досудове розслідування у справі Олега Гладковського і направили його до суду. За версією слідства, зловживання підозрюваного під час роботи в державному концерні «Укроборонпром» завдали державі майже 18 млн гривень збитків.

Гладковського звинувачують в незаконному включенні ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс»», співвласником якої він був, в державне оборонне замовлення і відсутності в його декларації доходів дружини, отриманих від здачі в оренду елітної нерухомості в центрі Києва.