UA / RU
Підтримати ZN.ua

Харківська облрада вирішила урочисто відзначити 95-річчя ВЛКСМ

Депутати Харківської облради рекомендували відзначити 95-ту річницю заснування комсомольського руху святковими заходами, концертами і лекціями з історії ВЛКСМ в учбових закладах.

Харківська обласна рада ухвалила рішення урочисто відзначити 95-річчя Всесоюзного ленінського комуністичного союзу молоді (ВЛКСМ) - політичної молодіжної організації часів СССР.

"Урочисто відзначити на регіональному рівні 95-ту річницю ВЛКСМ", - йдеться у рішенні, прийнятому депутатами на сесії 20 червня.

В документі рекомендовано Харківській ОДА та органам місцевого самоврядування здійснити необхідні заходи щодо відзначення ювілею ВЛКСМ, передбачивши розробку та затвердження плану заходів щодо відзначення ювілейної дати. Зокрема, забезпечити проведення урочистих зборів представників молодіжних громадських організацій та святкового концерту.

Також харківські депутати рекомендували організувати спортивні та культурно-масові заходи, провести вшанування ветеранів комсомолу та кращих представників сучасної молоді України, впорядкувати пам'ятники та обеліски, пов'язані з історією комсомолу.

У навчальних закладах запропоновано провести інформаційні заходи з історії ВЛКСМ із залученням ветеранів комсомолу.

Ні сума, необхідна для підготовки і проведення перерахованих заходів, ні джерела фінансування в рішенні не вказані. Немає цих відомостей і в пояснювальній записці до проекту рішення.

ВЛКСМ була молодіжною організацією Комуністичної партії Радянського Союзу (КПРС). Створена 29 жовтня 1918 року під назвою Російський комуністичний союз молоді (РКСМ), з 1924 року - Російський ленінський комуністичний союз молоді (РЛКСМ), в березні 1926 року була перейменована у ВЛКСМ.

Його соціальна база поступово розширювалася, і в 1960-80-х рр. в ряди організації приймалися майже всі учні загальноосвітніх шкіл. У 1977 році в комсомолі було понад 36 млн громадян СРСР у віці 14-28 років.

27-28 вересня 1991 року відбувся XXII Надзвичайний з'їзд ВЛКСМ, який оголосив історичну роль ВЛКСМ вичерпаною і розпустив організацію. Після цього республіканські молодіжні організації продовжили незалежне існування.

В Україні діє Ленінський комуністичний союз молоді України (ЛКСМУ), як молодіжна організація КПУ. !zn

Читайте також:

Табачник назвав блюзнірством посягання на термін "Велика Вітчизняна війна"

Суми позбудуться від двох пам'ятників Леніну

Симоненко заявив, що українців годують і одягають китайські комуністи

Сталін. З ним і без нього