UA / RU
Підтримати ZN.ua

Харківська міськрада знову проголосувала за перейменування проспекту Григоренка

Раніше апеляційний суд підтвердив незаконність повернення проспекту імені Жукова.

Міська рада Харкова сьогодні знову проголосував за перейменування проспекту Петра Григоренка на проспект маршала Жукова. "За" проголосували 52 депутати, "проти" – вісім.

Секретар топонімічної комісії міськради Олексій Хорошковатий заявив про те, що до них звернулися ветеранські організації з ініціативою перейменувати проспект. Під час електронного голосування ідею підтримали 11 193 особи (86%).

Проти чергового перейменування виступили депутат від "Самопомочі" Іван Ракич, позафракційний депутат Ігор Черняк і представник "Національного корпусу" Костянтин Немічев. Вони зазначили, що це суперечить закону про декомунізацію. За їх словами, також допущені порушення при процедурі підготовки проекту рішення.

"У нас є письмові свідчення людей, які є працівниками комунальних підприємств, і підтверджують, що їх примушували ставити підписи у підтримку цього перейменування Нами буде показано, яким чином відбувалася фальсифікація голосування", - сказав Черняк.

У свою чергу мер Харкова Геннадій Кернес заявив про "розбіжності" у законодавстві.

Нагадаємо, 19 червня 2019 року Харківська міська рада проголосувала за перейменування проспекту Петра Григоренка на честь Маршала Жукова. Вже у вересні Харківський окружний адмінсуд скасував рішення міськради, а 8 листопада мерія програла ще й апеляцію. Суди визнали перейменування незаконним через низку процедурних порушень. Зокрема, через те, що міськрада не організувала громадське обговорення цієї ініціативи.

Після програшу в двох інстанціях міськрада запустила електронне обговорення повторного перейменування проспекту, пославшись на прохання ветеранських організацій.