UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хакерські атаки на українські компанії організовані з території РФ або ОРДЛО - СБУ

Головні атаки вчинені на банківську сферу та інфраструктуру.

У Службі безпеки України припускають, що масові атаки хакерів на ряд українських компаній, організовані з території Росії або з окупованих територій Донбасу, повідомила прес-секретар СБУ Олена Гітлянська.

За даними СБУ, основні атаки вчинені на банківську сферу та інфраструктуру, передає 24 канал.

Також повідомляється, що хакерскому нападу піддалася "Укрзалізниця".

Народний депутат України від "Народного фронту", член колегії МВС Антон Геращенко зазначив, що кібератака під видом віруса-здирника була організована з боку спецслужб РФ.

"Метою даної кібератаки є банки, ЗМІ, "Укрзалізниця", "Укртелеком". Вірус потрапляв на комп'ютери кілька днів, навіть тижнів у вигляді різного роду повідомлень на пошту, користувачі, які відкривали це повідомлення, дозволяли вірусу розійтися по всім комп'ютерам", - сказав Геращенко в ефірі телеканалу "112 Україна".

За даними DT.UA, під хакерську атаку потрапили близько 30 банків. Вірус був розісланий близько 16 годин тому, а про масові збої у роботі компаній стали повідомляти близько полудня. DT.UA публікує повний перелік постраждалих в результаті хакерської атаки компаній.

Консультант з кібербезпеки компанії інтегратора банківських систем DATAS Technology Єгор Папишев розповів DT.UA про те, що зараження внаслідок хакерської атаки зазнали виключно Windows системи і інфікування можна було уникнути, якщо б вони були вчасно оновлені.

У травні комп'ютерний вірус "WCry"(також відомий як "WannaCry" і "WannaCryptor") атакував у цілому не менше 200 тисяч пристроїв по всьому світу, серед яких комп'ютери лікарень, державних структур та мобільних операторів.