UA / RU
Підтримати ZN.ua

Громадські діячі України запропонували Польщі встановити спільний День пам'яті про жертви минулого

Єдиною формулою примирення може буди лише: "Просимо прощення і рівною мірою прощаємо злочини і кривди, вчинені щодо нас".

Глави церков, колишні президенти України та відомі державні і громадські діячі, інтелектуали скерували звернення до державного керівництва Польщі і польського суспільства.

Напередодні роковин Волинської трагедії група ініціативна група "Першого грудня" оприлюднила звернення примирення та мудрості, щоб "не допустити мови ворожнечі, яка може підмінити християнські почуття прощення і порозуміння".

Громадські діячі України закликали польських партнерів утриматися від нерозважливих політичних заяв з приводу минулого, які можуть використати треті сили для загострення польсько-українських відносин.

Замість окремих національних актів, вони запропонували повернутися до традиції спільних двосторонніх державних відозв та разом встановити єдиний День пам'яті за жертвами польсько-українського конфлікту під час і після Другої світової війни.

"Просимо прощення і рівною мірою прощаємо злочини і кривди, вчинені щодо нас, – це єдина духовна формула, що повинна бути мотивом кожного українського і польського серця, яке прагне миру й порозуміння", - нагадали громадські діячі.

Як наголошуюється у зверненні, "сучасна війна Росії проти України ще більше зблизила наші народи. Воюючи проти України, Москва веде також наступ проти Польщі і всього вільного світу".

"Пам'ятаймо також, що Київ і Варшава – це стратегічна східна опора всієї Європи. Маємо усвідомити, що приклад нашого взаємного порозуміння здатен стати зразком для всього європейського простору", - вважають громадські діячі.

Під зверненням поставили підписи глава УГКЦ Святослав (Шевчук), патріарх київський Філарет, колишні президенти України Леонід Кравчук та Віктор Ющенко, а також В'ячеслав Брюховецький, Іван Васюник, Іван Дзюба, Данило Лубківський, Дмитро Павличко, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Вадим Скуратівський та Ігор Юхновський.

Нагадаємо, що найбільш резонансною подією польсько-українського протистояння у Другій світовій війні була Волинська трагедія (або, як кажуть поляки, Волинська різанина) - обопільні етнічні чистки, що їх вчинили Українська повстанська армія (УПА) і польська Армія Крайова (АК) за участі польських батальйонів шуцманшафту й радянських партизанів на Волині. Детальніше Волинську трагедію читайте в матеріалі "Війна у війні: кому було вигідно? Кривава карта Волині" в "Дзеркалі тижня. Україна".