UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава РПЦ закликав патріарха Варфоломія не надавати автокефалію українській церкві

На думку патріарха Кирила, ще "не пізно зупинитися".

Глава Російської православної церкви патріарх Кирил закликав вселенського патріарха Варфоломія відмовитися від ідеї надання Томосу про автокефалію Православній церкві України. Про це йдеться в опублікованому 31 грудня посланні глави РПЦ до патріарха Варфоломія.

"Відступіться зараз від спілкування з розкольниками, відмовтеся від участі в політичній авантюрі їх легалізації. І тоді справжня Православна церква України на чолі з блаженнішим митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм благословить Вас, а історія збереже пам'ять про Вас у числі тих святителів Константинопольського Престолу, хто у важких політичних умовах зумів не упустити гідність Церкви та зберегти її єдність. (...) Ще не пізно зупинитися", - йдеться в посланні.

За словами глави РПЦ, нинішній "політизований процес примусового об'єднання" нібито далекий від норм і "духу святих канонів".

Як повідомлялося раніше, офіційне підписання Томосу про автокефалію помісної православної української церкви Вселенським патріархом пройде 5 січня 2019 року, а 6 січня після літургії його вручать митрополиту Православної церкви України Епіфанію.

Нагадаємо, 15 грудня об'єднавчий Собор у Києві затвердив Статут Православної церкви України і обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія її предстоятелем – митрополитом Київським і всієї України. 6 січня він отримає від Вселенського патріарха Варфоломія Томос про автокефалію української церкви.

29 листопада завершився триденний Синод Вселенського патріархату, одним з рішень якого стало затвердження проекту Статуту Православної церкви України.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській помісній церкві, визнав канонічними ієрархів і таїнства УПЦ КП і УАПЦ, визнав недійсною накладену Москвою на патріарха Філарета анафему і скасував надане у 1686 році московському патріарху право висвячувати київського митрополита.

13 листопада УПЦ МП ухвалила постанову про відмову підтримати автокефалію та припинення євхаристичного спілкування з Константинополем.

Вселенський патріарх Варфоломій пояснив, що після об'єднавчого Собору голова УПЦ МП Онуфрій втрачає право називатися митрополитом Київським.

Детальніше про майбутнє помісної Православної церкви України читайте в статті Катерини Щоткіної "Просто автокефалія" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".