UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава МОЗ повідомив про скорочення чиновничого апарату

Долю медичної галузі в Україні мають визначати професіонали - міністр.

Новий міністр охорони здоров'я Ілля Ємець має намір скоротити чиновничий апарат МОЗ і НСЗУ. Про це він заявив 13 березня на засіданні Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, представляючи своє бачення медичної реформи. Про це повідомляє ZN.UA.

НСЗУ – "ще один чиновничий інструмент для того, щоб було сконцентровано 72 млрд грн, щоб цей ЦОВВ зробив тарифікцію. Як можна мені говорити, скільки коштуватиме процедура?! А потім в лікарні хто це буде закривати? Знову чиновники? І для чого? І для кого?" - заявив міністр. І додав, що долю медичної галузі в Україні мають визначати професіонали. Тому, за його словами, найближчим часом буде розглянуто питання щодо створення медичної колегії, до якої увійдуть найкращі лікарі-практики, яких для цих цілей на певний час буде наймати Кабмін.

"Якщо ми говоримо, що нині (і я не знаю, хто це видумував) штатний розклад НСЗУ, яка вирішує, хто зараз в Україні має право продовжити життя в лікарні, хто – не має, - 1060 штатних одиниць і 289 млн грн. утримання… Я коли побачив все це, вибачте, - непочатий край роботи. Для кого все це?".

На запитання народного депутата Ольги Стефанишиної, чи збирається міністр закривати НСЗУ або реструктуризувати в державну страхову компанію (оскільки перед цим міністр заявив, що реформа системи охорони здоров'я продовжується, і повинна модифікуватися таким чином, щоб в країні було запроваджене державне медичне страхування), Ілля Ємець відповів: "Я не просто збираюся. Я буду робити все від мене залежне…"

Також міністр охорони здоров'я відзначив, що 200 найслабкішим лікарням, які не змогли законтрактуватися з НСЗУ, планують зробити надбавку, "аби спеціалісти не тікали з медицини. "На наступному тижні разом з міністрами фінансів і економіки ми розглянемо той момент, як еволюційно згладити, і щоб ті лікарні не постраждали, які повинні бути закритими з 1 квітня. Є механізм, який представимо до 1 квітня", - зазначив Ілля Ємець, зазначивши також, що, згідно з представленою ним стратегією, планується об'єднання всіх відомчих закладів.

Представлена стратегія розвитку продовження реформи, за словами очільника МОЗ, узгоджена з прем'єр-міністром.

Про як готовність країни до медичної реформи, так і про ризики, з якими доведеться зіштовхнутися в разі її згортання читайте в матеріалі Алли Котляр "Олег Петренко: "Ми входимо в ситуацію "ідеального шторму" для ZN.UA.